(VIDEO) Škoda: Brza vožnja kroz istoriju dugu 125 godina

Auto 06. avg. 202014:55 > 15:03
Podeli:
Foto: Promo

Češki brend Škoda ove godine obeležava 125 godina postojanja. Pogledajte kratak video koji je snimljen u čast ovog jubileja, a koji predstavlja putovanje kroz vreme sa 12 najznačajnijih modela kompanije.

Među važnim modelima za Škodu nalaze se “voiturette A”, prvi automobil koji je češka fabrika napravila 1905. godine. Ipak, jedan od najatraktivnijih tadašnjih modela je Škodin «popular monte carlo», inspirisan uspesima ovog proizvođača na reli-trkama u Monte Karlu. Ovaj kupe je predstavljen 1936. godine, a zanimljiv podatak je da je dve godine kasnije, češka vlada poklonila najluksuzniju verziju ovog modela Kralju Petru II Karađorđeviću, koji je tada imao samo 14 godina.

Foto: Promo

 

Pročitajte još

U predstavljanju Škodine istorije, važno mesto zauzima i kultni “1000 MB”, koji je bio i prvi model masovne proizvodnje, napravljen u skoro pola miliona primeraka tokom šezdesetih godina. Ali, tu je i sportski kupe «110 R» za motorom postavljenim pozadi, a od koga su nastale i brojne reli verzije. Malo ko zna da je Škoda pravila i robusnog terenca – model «trekka» je bio namenjen za potrebe radnika i farmera na Novom Zelandu. Naravno, među Škodinim zvezdama našli su se i “octavia”, kao apsolutni bestseler kompanije do danas, zatim “favorit”- prvi moderni hečbek, i “yeti” koji se smatra pretečom SUV modela.

Foto: Promo

Kao najava nove ere za ovaj brend, počasno mesto zauzima kamuflirani “enyaq iV”, novi krosover na struju čiju premijeru očekujemo u septembru.

Pogledajte zanimljiv video Škodine istorije i legendarnih modela.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar