Mask: Ovi tuneli skratiće vreme putovanja sa 30 na 3 minuta

Auto 19. dec. 202013:00
Podeli:
Foto:The Boring Company

Maskova kompanija planira da izgradi tunele ispod Las Vegasa, koji bi pomogli da se izbegnu gužve, semafori, pešački prelazi... Na taj način značajno bi ubrzali kretanje saobraćaja.

Dok mnoge tehnološke kompanije razmišljaju o budućnosti javnog prevoza u obliku letećih taksija i autonomnih letelica koje bi mogle da poleću i sleću vertikalno, Ilon Mask razmišlja potpuno suprotno. Umesto po nebu, on smatra da je budućnost javnog prevoza – ispod zemlje.

Foto:The Boring Company

Saznajte još:

Kako je poznat po tome da svoje, na prvi pogled često neverovatne vizije pretvara u stvarnost, tako je brzo krenuo u realizaciju ove ideje o podzemnom prevozu.

Osnovao je firmu „The Boring Company“, a ideja podzemnih tunela naišla je na veliko interesovanje u Las Vegasu, gde Musk već gradi prve tunele. Trebalo je da ih prikaže na najvećem tehnološkom sajmu na svetu CES početkom 2021, ali zbog dobro poznatih razloga ova manifestacija održaće se virtuelno, tako da neće biti velikih gužvi pa je otvaranje Maskovih tunela ipak odloženo za sledeći put.

Foto:The Boring Company

Mask i „The Boring Company“ imaju nove i mnogo veće planove za širenje u Las Vegasu, pa žele da izgrade tunele koji bi povezali poznatu četvrt Strip s kockarnicama i hotelima sa centrom grada i aerodromom McCaren u dužini od oko 16 kilometara, prenosi zimo.hr.

Saznajte još:

Zahvaljujući tim tunelima, iz Maskove kompanije kažu da će se vreme putovanja između dva dela grada tokom najvećih saobraćajnih gužvi smanjiti sa sadašnjih 30 minuta na samo – tri minuta.

U tunelima bi za sat vremena moglo da prođe i do 4.000 putnika i to putem Teslinih automobila (Model X i S), ali i u posebnom vozilu baziranom na platformi Modela 3 u kojem bi moglo da se prevozi 12 do 16 ljudi.

Foto:The Boring Company

Cilj je da jednom u budućnosti automobili koji voze kroz tunele budu autonomni, ali na početku će u njima biti vozači. Plan za dalju izgradnju tunela prvo treba da se izloži gradskim vlastima, a odluku da li će „The Boring Company“ zaista krenuti u ovaj veliki projekat, verovatno ćemo saznati tokom sledeće godine.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar