limitator, ograničenje brzine
Foto: Shutterstock

Odluka da automobili imaju limitator brzine na snagu bi trebalo da stupi 2022. godine, a to znači da će od tada svi novi automobili biti opremljeni ovim uređajem. Pritom, ovde ne mislimo na klasične limitatore koji maksimalnu brzinu premijum modela ograničavaju na 250 km/h ili kod električnih Volvo-a na 180 km/h. Sudeći po najavama, limit će biti znatno niži i zavisiće od niza faktora.

Podsetimo da se ovde radi o dogovoru Evropske komisije i institucija EU iz 2019. godine koji će, kada se ostvari, zapravo drastično promeniti svet automobila i saobraćaja.

Kako piše Index.hr, ovaj sistem će koristiti podatke GPS pozicioniranja, sistema prepoznavanja saobraćajnih znakova a verovatno i izveštaja o stanju na putevima. To znači da bi limitator funkcionisao na svim javnim putevima, od gradskih ulica, preko magistrala do auto-puteva.

Automobili proizvedeni pre 6.7.2022. godine moraće da usvoje ovu tehnologiju do 2024. godine. Još uvek se ne zna mnogo o funkcionisanju ovog sistema, ali se pretpostavlja da će vozača koji previše stisne gas sistem obaveštavati svetlosnim i zvučnim upozorenjem a zatim i vibracijom. Prema nekim najavama, moguće je da će konačna reakcija automobila biti prisilno otpuštanje gasa. Ipak, vozač će imati kontrolu jer će u svakom trenutku moći da ugasi ovaj sistem.

limitator, ograničenje brzine
Foto: Shutterstock

Zakon koji nameće limitatore brzine u svim vozilima će važiti za celu Evropsku uniju, a pretpostavlja se da će njime svet krenuti snažnije prema implementaciji sistema autonomne vožnje. Pretpostavlja se da će i Amerika preuzeti automobile sa ovom tehnologijom, bar neke njene države, ali još uvek nije poznato kakva će biti situacija kod nas.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)