Foto: dadao / Shutterstock

Kada je reč o prodaji električnih vozila (EV) i naporima Vlade da se saobraćaj dekarbonizuje, Kina je za sada neprikosnoveni lider. Kako piše Bloomberg, prodaja automobila na baterije u Kini do kraja godine mogla bi da dostigne rekordnih šest miliona vozila.

Kineska asocijacija za putničke automobile saopštila je da su isporuke vozila na struju u julu iznosile 486.000 jedinica, što čini 26,7 odsto prodaje novih automobila na ovom tržištu.

Iako američki proizvođač električnih automobila Tesla i kineska auto-kompanija BYD dominiraju EV tržištem u Kini, manji startapi takođe se probijaju kako potražnja za ekološkim automobilima raste.

Mlada kompanija Hozon Auto isporučila je 14.037 električnih vozila prošlog meseca, uključujući 1.382 na prekookeanska tržišta, dok je kineska kompanija Leapmotor isporučila rekordnih 12.044 automobila, piše Bloomberg. Kina je izuzetno posvećena rešavanju klimatskih izazova o čemu, između ostalog, svedoče i brojni napori da ulicama ovladaju ekološka vozila.

Prema podacima kompanije za istraživanje kineskog tržišta Daxue Consulting, kineska Vlada intenzivno podržava razvoj industrije električnih vozila putem subvencija za kupovinu automobila, razvojem infrastrukture za punjenje baterija i drugim merama.

kina, električni auto Nio
Foto: NioFoto: Nio

Od 2009. godine Kina je obezbedila 14,8 milijardi američkih dolara u vidu subvencija za kupovinu električnih vozila, a direktna državna pomoć trebala je da prestane 2020. godine. To, međutim, nije bio slučaj već je vlada nastavila sa monetarnim podsticajima i produžila oslobađanje od poreza na kupovinu električnih vozila sve do danas.

Kako prenosi Energetski portal, Kina je uvidela značaj električnih vozila u sprečavanju zagađenja vazduha, ali i sama proizvodnja automobila na baterije u ovoj zemlji postaje zelenija. Kineska kompanija Geely Auto koristi 15 odsto recikliranih čeličnih ploča i 25 odsto recikliranog aluminijuma za proizvodnju svog modela ZEEKR 001, dok kompanija XPeng koristi solarnu energiju u procesu proizvodnje.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)