Foto: Shutterstock

Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. Ali, novi nano premaz ide još dalje i preti budućnosti autoperionica.

Američka kompanija „Actnano“ planira da trajno obezbedi čistu karoseriju, prozore automobila zaštiti od kondenzacije, kao i presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nano premaza. Prozirni nano film može da prekrije ceo automobil poput druge kože. Ovaj trajni premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima učinak samočišćenja. Prema rečima proizvođača nanogruard-a, za otprilike dve godine pranje automobila moglo bi da postane suvišno.

Štaviše, trajni nanosloj bi mogao da zaštiti senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snega i leda, što je važno za funkcioniranje sistema aktivne bezbednosti.

Ova firma svoje premaze želi da ponudi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha… Ali i za mobilne telefone i USB memorije i slušalice koje mogu postati otporne na znoj, piše revija HAK.

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može da se nanosi direktno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne sastojke fluora i halogena.

Predobro da bi bilo istina? Vreme će pokazati, ali treba znati da su BMW i Porsche kupili udeo u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namere i insajderske informacije.

Bonus video: Pet saveta kako pripremiti automobil za put

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)