Foto: Shutterstock/NamLong Nguyen

Kineska kompanija CATL planira da u Mađarskoj napravi fabriku baterija koja će postati najveća u Evropi, a investicija od 7,3 milijarde evra je najveće ulaganje ove kompanije van teritorije Kine.

CATL je saopštio da će izgradnja fabrike od 100 GWh u gradu Debrecenu početi ove godine nakon dobijanja potrebnih dozvola, i da celokupan proces izgradnje ne bi trebalo da traje duže od 64 meseca.

Kada bude završena, postaće najveća fabrika baterija u Evropi i drugo postrojenje kompanije CATL na Starom kontinentu, pored fabrike u Nemačkoj. Ova ekspanzija je rezultat ubrzane tranzicije evropskih proizvođača automobila ka elektrifikaciji, što dovodi do veće potražnje za baterijama.

Ova investicija je ključna i za Mađarsku, koja postaje centar za proizvodnju električnih automobila i baterija u ovom delu Evrope.

U Debrecenu se trenutno gradi fabrika BMW-a, dok Audi ima postrojenje u Đeru, a Mercedes u Kečkemetu. BMW se nije oglašavao, ali su rekli da će saopštiti svoje planove za baterije početkom septembra. Mercedes je izdao zvanično saopštenje u kojem se navodi da će koristiti baterije iz CATL fabrike u Debrecenu.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (3)