FIAT 500, Foto:promo

Novi Fiat 500 osvojio je još jednu nagradu, ovog puta za „Kabriolet godine“, kao i „Najbolji mali električni automobil“, koje dodeljuje britanski časopis What Car? Žiri je pohvalio upravljanje, autonomiju, cenu i enterijer modela 500.

Novi 500 je prvi potpuno električni model kompanije FCA. Za samo dva meseca od predstavljanja, prodat je u više od 10.000 primeraka u Evropi, postavši br. 1 na italijanskom tržištu električnih vozila u decembru.

Nudi bateriju od 42 kW, domet do 320 km u WLTP ciklusu, što se povećava na 450 km u urbanom ciklusu. Potrebno je samo 5 minuta da se napuni dovoljno da može da pređe 50 kilometara, više nego što je potrebno za svakodnevnu upotrebu. Brzi punjač takođe može da napuni bateriju do 80% za 35 minuta.

Foto: Fiat

U pogledu performansi, električni motor od 87 kW (118 KS), omogućava maksimalnu brzinu od 150 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 9,0 sekundi, a od 0 do 50 km/h za 3,1 sekundu.

Novi 500 takođe je opremljen naprednim sistemom za pomoć pri vožnji (ADAS), što vožnju čini lakšom, bezbednijom, jedostavnijom i zabavnijom, a pritom je i prvi automobil u svom segmentu sa mogućnostima za autonomnu vožnju drugog nivoa.

Urednik časopisa What Car?, Stiv Hantingford, istakao je da je novi 500 prvi električni automobil kome je dodeljena nagrada „Kabriolet godine“.

„Ako je ikada neki automobil napravljen baš za vožnju po gradu, to je definitivno Fiat 500. Kraći od konkurenata, omogućava lako manevrisanje i dobru vidljivost. Novi 500 je i najagilniji automobil, a njegova autonomija, unapređena u odnosu na konkurente, takođe je pogodna za razna putovanja van grada.“ – kazao je on.

Cena električnog Fiat 500 modela u Velikoj Britaniji iznosi nešto više od 19.000 funti. U Srbiju ovaj model još nije stigao.

Foto:printscreen/youtube/FCA

Nagrada koju dodeljuje časopis What Car? dodaje se spisku priznanja modelu Novi 500, koji već obuhvata „Zeleni automobil“ Automobilskih nagrada Francuske za 2020. i „Automobil godine i najbolji mali električni automobil“ koju dodeljuje DrivingElectric, specijalizovani portal iz Velike Britanije.

Pored ovih prestižnih međunarodnih priznanja, takođe je dobio i nagradu za „Najbolji dizajn 2020. godine“ koju dodeljuje nemački časopis „Auto Motor und Sport“ i „Najbolji dizajnerski koncept“ u okviru prestižnih međunarodnih Red Dot nagrada za dizajn.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)