Foto:shutterstock by Dmitry Dven

Već nekoliko proizvođača automobila objavilo je da obustavlja poslovanje u Rusiji, a poslednji u nizu je Mitsubishi koji će pored prekida prodaje zaustaviti i proizvodne trake u svojoj ruskoj fabrici.

Fabrika u ruskom gradu Kaluga nalazi se u zajedničkom vlasništvu Stellantisa i Mitsubishija. Pored komercijalnih vozila Peugeot Traveller, Opel Combo i Citroen Berlingo, tamo se pre početka sukoba u Ukrajini proizvodio i Mitsubishi Pajero Sport za rusko tržište. Ovaj model je u ostatku sveta poznat i kao Montero Sport.

Foto:shutterstock by Dmitry Dven

Međutim, japanska kompanija je rešila da obustavi proizvodnju i prodaju svojih automobila u Rusiji do daljeg. Pored toga, Mitsubishi je suspendovao i izvoz vozila i aktivnosti u vezi sa nabavkom delova. Kao glavni razlog se navode logističke poteškoće.

Za sada, Stellantis nije objavio ništa o zaustavljanju proizvodnje u Rusiji. Ipak, kompanija je saopštila da će možda morati da pauzira sklapanje vozila u ovoj zemlji zbog nedostatka mikročipova i problema u lancu snabdevanja delovima. Pored toga, ova kompanija je zaustavila izvoz i uvoz ka Rusiji još pre saopštenja Mitsubishija.

I dok je Mitsubishi obustavio proizvodnju i prodaju, to ne znači da se japanski proizvođač povlači iz Rusije, a koliko će biti odsutni zavisi pre svega od trajanja aktuelnog konflikta i krize sa nestašicom mikročipova.

Foto: shutterstock by Everyonephoto Studio

Ekonomske sankcije snažno utiču na sve proizvođače automobila koji posluju u Rusiji. Već smo pisali o problemima Renaulta, a o situaciji na tamošnjem tržištu dovoljno svedoči i veliki pad prodaje automobila.

Bonus video: Zamislite, i žene psuju – Nema blagih komentara na Peugeot 308

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar