Manje plastike, više ljuski od pirinča za novi Seat Leon

Auto 15. nov. 202011:40
Podeli:
Foto:Seat

Španski proizvođač započeo je nesvakidašnje testiranje u okviru kog planira da plastične delove za automobile donekle zameni recikliranim ljuskama od pirinča. Upotreba poliuretana i polipropilena za delove prtljažnika je na taj način smanjena za 20%. Seat procenjuje da će reciklirati 12.000 tona prirodnog materijala.

Ljuske od pirinča su otpadni poljoprivredni materijal, koji će Seat koristiti kao zamenu za plastiku u novom modelu “leon”.

Novi materijal se testira za upotrebu u pregradi poda i vratima prtljažnika, kao i za unutrašnji deo krova (“neba”) vozila.

Foto:Seat

Tokom testova koji su toku, uspešno je zamenjeno čak 20 odsto plastike novim materijalom, koji je pritom i lakši od poliuretana i polipropilena.

Prerađivači obično spaljuju neželjene ljuske od pirinča, a Seat predviđa da će reciklirati 12.000 tona ovog materijala, što smanjuje količinu globalnog otpada za osam odsto.

Foto:Seat

Saznajte još:

Samim tim što je ovaj materijal lakši od plastike, to će uticati i na smanjenje potrošnje goriva, samim tim i emisije C02 u vazduh.

Trenutna testiranja obuhvataju i analizu o tome koliko ovih ljuski može da se upotrebi kako bi, sa tehničke strane, omogućile isti kvalitet kao standardni materijal.

Pod prtljažnika je podvrgnut ispitima u okviru kojih se 100 kg tereta ciljano postavlja na mali deo kako bi se ustanovila izdržljivost i čvrstina.

Foto:Seat

U posebnim komorama se obavljaju i testovi otpornosti novog materijala na hladnoću, toplotu i vlagu.

Foto:Seat

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar