Kako je Dacia došla do inovacije modularnih krovnih nosača?

Auto 07. jan 202218:03
Podeli:
Foto: Promo/Dacia

Svako ko je barem jednom pokušao da preveze dugačak predmet u svom automobilu zna da je to prava noćna mora. Osim ako vozite veliki karavan ili imate krovni kofer i možete da odvojite pola sata za njegovo sastavljanje. Direktor razvoja Joggera objasnio je kako je slušanjem kupaca i uz malo intuicije došao na ideju za modularne krovne nosače, koji olakšavaju prevoz tereta na krovu.

Kada je prtljažnik pun, a vi želite da prevezete nešto dugačko i pri tome da sačuvate prostor za ostale putnike, krov se često ispostavi kao dobro rešenje. Međutim, to obično znači da morate da kupite krovni kofer ili nosače i da izdvojite dovoljno vremena za sastavljanje, što često nije jeftino, a ni praktično. Baš suprotno od onoga za što se zalaže Dacia. Pametni pristup marke se dokazao i na modularnim krovnim nosačima, dizajniranim specijalno za Jogger.

Jogger je nasledio pustolovni duh sličan koji imaju Sandero Stepway i Duster i iskazuje ga kroz krovne nosače koji se protežu celom dužinom krova. Ugradnja ovakve opreme u Evropi je započela 1970., a prvobitno je služila za pričvršćivanje krovnih kofera ili dodatnih poprečnih nosača za predmete na krovu.

Ipak, ljudi su i dalje morali da kupuju nosače kofera i poprečne nosače i da gube vreme na njihovo postavljanje i skidanje sa krova. Iako se u prvi mah može činiti kao zanemarljiv problem, Dacijini razvojni timovi daju veliku pažnju upravo takvim pojedinostima.

Foto: Promo/Dacia

„U početnoj fazi projekta smo došli na ideju da pretvorimo uzdužne nosače u poprečne”, objašnjava Denis. Lako za reći, ali teško za napraviti: sistem je morao da bude jednostavan za ugradnju, praktičan za korišćenje i, svakako, relativno povoljan. Umesto skupocenog automatskog sistema, tim je razvio pojednostavljen ručni sistem koji zahteva upotrebu posebnog ključa, smeštenog u pretincu za rukavice, a sam postupak ugradnje traje manje od jednog minuta.

Foto: Promo/Dacia

„Položaj krovnih nosača je moguće promeniti za manje od jednog minuta. S obzirom da podnose opterećenje do 80 kg, na njima možete da prevezete gotovo sve što poželite”, dodaje Denis. Najvažnije nam je bilo da sistem modularnih krovnih nosača bude pristupačan svima. Izuzev početne verzije, sistem je dostupan u svim verzijama modela Jogger, uključujući i drugi nivo opreme za koji se predviđa da će biti najprodavaniji.

Bonus video: Vozili smo novi Duster - Najbrža Dacia ikad „grize asfalt“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar