yugo, reklama, USA
Foto: Promo

"Everybody needs a Yugo sometime" je bio glavni slogan za mali i jeftin automobil jugoslovenske proizvodnje koji se prodavao u SAD. Sa preko 140.000 isporučenih primeraka na ovo tržište, Yugo je bio jedan od najuspešnijih izvoznih proizvoda bivše Jugoslavije. Sa cenom od 3.990 dolara, bio je ubedljivo najjeftiniji automobil na američkom tržištu, ali i pored te činjenice bilo je potrebno dosta truda marketinškog odeljenja kako bi ovaj automobil iz komunističke države postao primamljiv prosečnom američkom kupcu. Zato su reklame za Yugo nešto ćemo pamtiti. Pogledajte i poslušajte neke od najzanimljivijih.

Ovaj model se u Americi prodavao od 1985. do 1992. godine, a najbolja je bila 1987. kada je prodato 48.812 primeraka. Yugo možda jeste bio na lošem glasu od samog starta, ali su pojedine televizijske reklame ipak doprinele da ga američka publika zavoli, jer je sa povoljnom cenom bio dobar izbor za drugi porodični automobil.

Konzumerizam u SAD krajem prošlog veka dostigao je svoj vrhunac, a glavno polje za plasiranje proizvoda bila je televizija.

Tada se krenulo sa velikim ulaganjem u televizijske reklame jer su one mogle da prodaju bilo koji proizvod, a kompanija Yugo America Inc u vlasništvu Malcoma Bricklina, uvoznik Zastavinih automobila za SAD nije zaostajala na ovom polju.

Cilj je pre svega bio da se kupci upoznaju sa novim i potpuno nepoznatim proizvodom koji dolazi iz daleke, komunističke zemlje.

Kada je počela prodaja modela Yugo u Americi, krenule su i televizijske reklame koje srećom i dan danas postoje na Youtube-u. Pogledajte prvu, gotovo filmsku reklamu iz 1985. koja je imala slogan „više slobode za manje para“:

Tvrdnja u prvoj reklami da je pouzdanost „drugo ime“ za Yugo uskoro se pokazala kao netačna, pa je akcenat u televizijskim reklamama prebačen na nisku cenu, kao u ovoj iz 1986. godine:

Godinu dana kasnije, Yugo je označen kao savršen automobil za studente, mlade parove i radničku klasu. Cena je ostala ista, a ove godine je Yugo zabeležio rekordnu prodaju u SAD.

Možda i najbolja od svih nova reklama na krilima uspeha prikazuje Yugo koji leti kroz vazduh, okreće se u blatu i sve to uz garanciju od 4 godine ili 40.000 milja. Izvrsna pouzdanost se ponovo spominje, ali u kontekstu niske cene:

Sledeće godine, Yugo je poskupeo na 4.349 dolara, ali je i dalje ostao najjeftiniji automobil u Americi. Reklama iz 1989. predstavlja Yugo kao automobil koji nema veliki motor, skupu i nebitnu dodatnu opremu ili kožna sedišta, već predstavlja jeftin transport od tačke A do tačke B:

Sa 357 poboljšanja, Yugo je 1990. i dalje imao pristupačnu cenu od 4.400 dolara, a kako bi pokazali kvalitet ovih unapređenja dobro su ga protresli u reklami:

Sa početkom raspada Jugoslavije, bližio se i kraj avanturi našeg modela na američkom tržištu. Već 1991. stala je i marketinška aktivnost na nacionalnom nivou, a oglašavanje su preuzeli lokalni dileri:

Yugo je prestao da se prodaje u SAD 1992. godine, kada je kupcima isporučeno svega 1.412 primeraka. Ovaj automobil je trpeo mnoge kritike zbog svog dizajna i pouzdanosti, a istoričar Jason Vuic nazvao ga je „najgorim automobilom u istoriji“.

Bonus video: Ovako izgleda i funkcioniše garsonjera na točkovima od 27 kvadrata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram