Foto: Promo/Mercedes

Nemačka kompanija već dugo godina radi na tehnologiji autonomne vožnje, a koliko su napredovali pokazuje i nedavno objavljeni video snimak koji pokazuje automobil u brzim krugovima na stazi, i to bez kontrole od strane vozača.

Tehnologija je toliko napredovala da ovaj Mercedes AMG-GT 63 S 4-Door Coupe može da vozi dinamično po stazi čak i kada vozača nema. Ipak, u AMG-u su hteli da budu sigurni, pa je vozač bio prisutan, ali više u svojstvu putnika. Na delu video snimka koji je objavljen vidi se da je ovaj model napravio ceo krug na stazi bez korekcije od strane vozača.

Pogledajte kako funkcioniše autonomna tehnologija na stazi:

Automobil je ubrzavao, kočio u krivinama, i pratio već postavljenu trkačku liniju za brzi krug, iako treba napomenuti da mu je brzina bila ograničena na 170 km/h.

Sam video izgleda prilično nerealno, jer je još teško da pojmimo da je vozilo u stanju da samo dođe do ogromne brzine i koči bez ljudske intervencije. Naravno, reč je o prototipu, makar za sada.

Na video snimku, negde oko 11. minuta, možete videti kako se Mercedes AMG-GT 63 S 4-Door Coupe kreće bez ijednog čoveka u kabini. Tema je praktična primena tehnologije autonomne vožnje, pa ako imate vremena, pogledajte ceo klip.

Nema sumnje da je Mercedes uložio mnogo resursa u samovozeću tehnologiju. Nedavno su saopštili da će čak i prihvatiti legalnu odgovornost, ukoliko dođe do udesa autonomnog automobila. Međutim, teško je očekivati da ćemo gledati trke automobila kojima upravljaju kompjuteri, jer ovaj prototip više služi kao demonstracija tehnologije koju Mercedes trenutno poseduje.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)