Foto: Shutterstock

Platforma za izveštavanje o istoriji vozila carVertical sprovela je istraživanje kako bi utvrdila u kojim zemljama je kupovina polovnih automobila najrizičnija. U tekstu pročitajte koliko vozila u Srbiji ima vraćenu kilometražu i koja je prosečna vrednost vraćanja, ali i koje se evropsko tržište smatra "najmutnijim".

Kada je u pitanju tržište polovnih automobila, svaka evropska zemlja ima slične probleme. Bilo da se radi o prevari s kilometražom, skrivenoj šteti ili čak o starom voznom parku koji povećava šanse kupaca da dobiju vozilo lošeg kvaliteta – transparentnost na tržištu polovnih vozila često nedostaje. Situacija u različitim delovima Evrope varira, što se može objasniti ekonomskom situacijom i regionalnim karakteristikama tržišta.

Da li je tržište polovnih automobila u Srbiji transparentno?

Srbija se nalazi na 16. mestu od 23 zemlje na CarVertical-ovom indeksu transparentnosti tržišta, pored zemalja poput Hrvatske, Poljske i Bugarske.

Jedan od devet automobila u Srbiji ima vraćenu kilometražu. Prosečna vrednost vraćanja je 54.603 km. Na ovaj način, kupac može preplatiti vozilo i na osnovu lažnih očitavanja može imati problema sa planiranjem njegovog održavanja.

Foto:Shutterstock

U Srbiji se uvozi 75% vozila iz inostranstva. Kada automobil pređe granicu, veći je rizik da su prevaranti smanjili značajan deo njegove kilometraže. Čak 31,5% polovnih vozila proverenih na carVerticalu u Srbiji je oštećeno, što sugeriše da možda nisu bezbedna za vožnju i da imaju skrivene nedostatke.

Zemlje zapadne Evrope su transparentnije

Prema ovom istraživanju, tržište polovnih vozila u zapadnoj Evropi je transparentnije nego u istočnoj Evropi. Takođe ne bi trebalo da bude iznenađenje da se većina vozila na istoku uvozi iz zemalja poput Nemačke, Francuske ili Italije.

Velika Britanija je najtransparentnija zemlja od 23 rangirana na Indeksu tržišne transparentnosti. Međutim, to ne znači da je britansko tržište polovnih vozila oslobođeno problema. Od svih automobila koje je carVertical proverio u Velikoj Britaniji, 14,5% je imalo vraćenu kilometražu, a 21% je bilo oštećeno u nekom trenutku, što sugeriše da kupci ne bi trebalo slepo da veruju prodavcima. Međutim, Velika Britanija ima najmanji procenat uvezenih automobila – 10,7%.

Foto:CarVertical

Nemačka je rangirana na 2. mestu sa 12,6% kompromitovanih merača kilometraže i 21,3% oštećenih vozila. Dok je Nemačka najveći proizvođač automobila u Evropi, 26,8% polovnih vozila u zemlji uvozi se iz inostranstva.

U Italiji je procenat kompromitovanih automobila je relativno nizak – 11%, a samo 32,1% vozila u zemlji se uvozi.

„Sve ove zemlje su ključni igrači u automobilskoj industriji. Nemačka, Italija i Francuska proizvode mnoga vozila i svojim izvozom hrane ostatak regiona polovnih automobila“, kaže M. Buzelis.

Kazne za prevaru u vezi sa kilometražom u Francuskoj su i do 10 puta veće nego u nekim istočnim zemljama, što rezultira malim brojem automobila sa vraćanjem kilometara – 9,6%. Međutim, 28,5% automobila na putevima u zemlji je oštećeno, što je značajna brojka. Zemlja uvozi 54% polovnih vozila, što je najveći broj među najbolje rangiranim zemljama.

Transparentnost u zemljama centralne Evrope je prosečna

Srednjeevropske zemlje poput Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke su rangirane u sredini CarVerticalovog indeksa transparentnosti tržišta. Ove zemlje imaju visok procenat uvoza, uz veliki broj oštećenih vozila.

Polovina polovnih automobila u Češkoj se uvozi iz inostranstva, 51,6% automobila je oštećeno, a 11,4% ima vraćenu kilometražu.

Susedna Slovačka ima još više uvezenih automobila – 58,5%, a 57,7% vozila je oštećeno, dok 1 od 9 ima vraćenu kilometražu.

Foto: Shutterstock

Slična situacija je i na tržištu polovnih automobila u Mađarskoj, sa 52,6% uvezenih automobila, 55% oštećenih, a 12,7% – sa lažnom kilometražom. Dok je procenat ovih vozila jedan od najnižih baš u Hrvatskoj (10,3%), ova država ima značajan broj uvezenih automobila (69,3%) i 56,4% oštećenih vozila.

Istočna Evropa ima najmanje transparentno tržište

Kupovina polovnih automobila u Letoniji, Litvaniji, Ukrajini ili Rumuniji je rizičan posao, jer mnoga vozila imaju skrivena oštećenja, promenjene kilometraže i još mnogo toga. Prevare su uobičajene i mnogi kupci su postali njihove žrtve.

Najmutnije tržište automobila je u Letoniji, gde 23,6% svih vozila proverenih na carVertical ima vraćenu kilometražu. Slična je situacija iu ostalim istočnoevropskim zemljama: Rumunija ima 19,6% automobila sa ovom vrstom obmane, Ukrajina – 15,6%, a Litvanija – 18,1%.

Ukrajina je šampion po uvozu automobila – preko 80% vozila u zemlji stiže iz inostranstva. Ipak, Letonija (75,5%), Rumunija (67,2%) i Litvanija (75,3%) ne zaostaju mnogo.

Mnoga vozila iz zapadne Evrope stižu oštećena, zatim se popravljaju i prodaju kao nova. Zbog toga je procenat oštećenih automobila u istočnoj Evropi veoma visok. U Litvaniji je oštećeno 59% vozila, Letoniji – 57,5%, Rumuniji – 57% i Ukrajini – 46,7%.

„Značajno veći udeo uvoza polovnih automobila jedan je od ključnih razloga zašto su istočne zemlje mnogo više pogođene prevarama. Uvoz direktno povećava stopu lažiranja kilometraže – praćenje takvih zločina zahteva mnogo napora, posebno kada su u pitanju prekogranične transakcije“, objašnjava M. Buzelis.

Kako je sprovedeno ovo istraživanje?

CarVertical-ovo istraživanje se oslanja na podatke iz stvarnih izveštaja o automobilima koje su kupci platforme kupili od oktobra 2021. do septembra 2022. Ovo je stvorilo sveobuhvatnu sliku tržišta polovnih vozila u Evropi, omogućavajući stručnjacima da uporede situaciju u različitim zemljama.

Da bi poređenje funkcionisalo, carVertical je uveo svoj indeks tržišne transparentnosti koji se zasniva na 6 faktora: procentu automobila sa vraćenom kilometražom, prosečnoj vrednosti vraćanja kilometraže u kilometrima, procentu oštećenih vozila, prosečnoj vrednosti štete, udelu uvezenih polovnih automobila i prosečnoj starosti proverenih automobila.

Budući da ovi faktori nisu podjednako važni za transparentnost tržišta, oni imaju različite težine u Indeksu. Na primer, prosečna vrednost vraćanja brojača kilometara ima veći uticaj na rezultat od prosečne starosti proverenih vozila.

„Obrada tolikog broja provera istorije automobila nam omogućava da pronađemo obrasce na različitim tržištima i pratimo njihovu evoluciju““ objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija u carVertical-u.

Bonus video: Imamo računicu koliko vas košta to što imate automobil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare