Foto: Promo

Japanske i korejske marke i dalje ostaju na vrhu liste najpouzdanijih polovnjaka, ali novo istraživanje koje obuhvata 130.000 automobila pokazuje da su mitovi o nepouzdanosti pojedinih evropskih brendova netačni.

U doba krize koja nas je snašla, poslednja stvar koju svaki vozač želi jeste da poseduje mali automobil koji se stalno kvari i izbija novac iz budžeta.

Zbog toga donosimo popis brendova kojima možete pokloniti svoje poverenje. Warrantywise, kompanija koja pruža dodatnu garanciju za vozila, napravila je listu deset najpouzdanijih marki na temelju podataka za više od 130.000 automobila, a dominiraju istočnoazijski proizvođači.

Ovo istraživanje se bazira na temelju indeksa pouzdanosti. Na taj način se svaki automobil ocenjuje prema kombinaciji faktora, uključujući trošak popravke, koliko često se dešavaju problemi i koliko dana je potrebno da se automobil popravi.

Podaci predstavljaju samo automobile van fabričke garancije, što znači da je minimalna starost tri godine, a maksimalna deset godina. Informacije prikupljene tokom 2021. i 2022. pokazale su da se na vrhu liste nalazi Honda, sa neverovatnom ukupnom ocenom pouzdanosti od 96,8/100.

Foto: Promo

„Čini se da je reputacija Honde neosporiva, i kao što je prikazano u prethodnim istraživanjima, Honda Jazz je proglašena za najpouzdaniji polovni automobil u ovogodišnjem Indeksu pouzdanosti“, navodi Warrantywise.

Japanski i korejski brendovi nastavljaju da vode svojim primerom, zauzimajući prvih pet mesta u ispitu pouzdanosti. Toyota je zauzela drugo mesto sa ukupnim rezultatom od 91,2/100, a slede je Suzuki i Kia, dok Hyundai zaokružuje pet najpouzdanijih proizvođača.

Foto: Promo

Iznenađujuće, Fiat, Citroen i Renault zauzimaju šesto, sedmo i osmo mesto, što bi moglo donekle da razreši predrasude da ove evropske marke ne prave pouzdane automobile, dok su dva preostala mesta u top 10 obezbedili Mazda i Ford, prenosi Auto Klub.

„Kako troškovi života nastavljaju da rastu, važno nam je da automobili funkcionišu. Prikupljanjem i poređenjem ovih podataka u indeks kao što je naš, u mogućnosti smo da dodatno pomognemo našim kupcima pružajući im informacije sa ciljem smanjenja tereta prilikom vlasništva nad automobilom“, izjavio je Lawrence Whittaker, izvršni direktor kompanije Warrantywise.

Bonus video: Vozili smo Hondu HR-V e:HEV