Foto: Shutterstock

Policija u Austriji rutinskom kontrolom otkrila je muža i ženu iz Severne Makedonije koji su kao poslovni model usvojili prodaju automobila sa nameštenom kilometražom, a nakon ovog otkrića bračni par bi mogao da plati kaznu u petocifrenom iznosu.

Nameštanje kilometraže je na našim prostorima praktično kao nacionalni sport, a pronaći auto sa stvarnom brojkom na kilometar satu je u rangu sa dobitkom na lutriji.

Međutim, u Austriji žele da stanu na put ovim manipulacijama, a najnovija žrtva je par (suprug 64 godine i supruga 63 godine) koji je u smanjenju broja kilometara pronašao isplativ poslovni model. Početkom aprila, policijski službenik je zaustavio vozača tokom rutinske kontrole saobraćaja u gradu Krems an der Donau. Gospodin iz Severne Makedonije je počinio nekoliko prekršaja, a nalepnica sa tehničkog pregleda je bila lažna.

Policija je zatim otkrila prodaju osam polovnih automobila i pokušaj prodaje jednog polovnjaka sa smanjenim brojem na kilometar satu od strane ovog bračnog para. Pretpostavlja se da su od 2012. oni prodali ukupno 22 automobila, ali mnogima nije moglo da se uđe u trag. Par iz Severne Makedonije je uglavnom kupovao jeftinije automobile marki Audi i Škoda, zatim su menjali kilometražu i to od 60.000 do čak 200.000 kilometara i prodavali ih po većoj ceni.

Kako piše Revija HAK, osumnjičeni su negirali krivicu, a prijavljeni su javnom tužilaštvu zbog sumnje na komercijalnu prevaru i falsifikovanje dokumenata. Sudski postupak je trenutno u toku, a tužilaštvo je predložilo kaznu u petocifrenom iznosu.

Bonus video: Treba vam samo jedan minut da izbacite vreli vazduh iz kabine automobila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare