Gde su najbolji, a gde najgori putevi u Evropi i kako se kotira Srbija

Auto 16. sep. 202116:14
Podeli:
Foto: Shutterstrock

Očekivano, Srbija se nije proslavila po kvalitetu putne mreže. Najvišu ocenu dobila je Holandija, a najnižu Moldavija, a u prikazu u okviru ovog teksta pogledajte kako se kotiraju ostale zemlje u Evropi.

Iako vlada opšte mišljenje da su putevi na području bivše Jugoslavije katastrofalni, to je tek delimično istina. Sudeći po podacima „Izveštaja o globalnoj konkurentnosti Svetskog privrednog foruma“, u kom je ocenjena 141 država, razlike između pojedinih zemalja su ogromne, a to je posebno vidljivo upravo na Balkanu.

Komšije u vrhu, BiH na samom dnu

S prosečnom ocenom 5.6 Hrvatska je među najboljima u Evropi, na odličnom 6. mestu, piše Index.hr. U svetskim okvirima takođe postiže odličan rezultat s ukupno 12. mestom. Zanimljivo je da je Hrvatska u poslednjih desetak godina osetno napredovala i popela se nekih 25 mesta.

S druge strane lestvice nalazi se Bosna i Hercegovina, koja s Moldavijom drži dno liste. Njihova ocena je 2.8, odnosno 2.6. Ostale bivše republike (i pokrajine) su osetno bolje pa tako Severna Makedonija ima 3.4, Srbija 3.5, a Crna Gora 3.9, dok je Slovenija dobila ocenu 4.9.

Najbolje puteve u Evropi ima Holandija, a iza nje je Švajcarska. Obe zemlje drže sam vrh svetske liste, a jedino je Singapur ispred njih, kao zemlja s najkvalitetnijim putevima na svetu.

Rezultati su posledica ankete u kojoj je učestvovali 12.987 rukovodilaca puteva koji su odgovorili na 78 pitanja, među kojima je bilo i da ocene kvalitet putne infrastrukture u svojoj zemlji, ocenom od 1 do 7.

Bonus video: Mostovi kao vrhunac graditeljstva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar