Gde će vas kazniti ako jedete za volanom, lupate vratima…

Auto 04. maj. 202117:12
Podeli:
auto, vožnja, kazne
Foto: Shutterstock

Saobraćajni propisi koji važe u nekim zemljama zaista mogu da fasciniraju. Neka od pravila su logična uzimajući u obzir moguće posledice, ali mnoga od njih ostavljaju prostor za pitanje kako bi se odredila kažnjivost takvih prekršaja… Ekipa iz revije HAK donosi pregled baš takvih odredbi, tako da, ako putujete automobilom u neke od navedenih zemalja, uz brzinu, pripazite i na sledeće stavke.

Albanija

Tolerancija na alkohol vožnji je 0.01 promil, što je skoro isto kao da i nema tolerancije. Koliko je to, jedan gutljaj piva, pogled na žestinu, jedna rum bombona?

Belorusija, Bugarska, Rusija i Rumunija

Ako vozite neopran, prljav automobil – sledi kazna. Izgleda da ovo pravilo malo ko poštuje.

Bugarska

U jednosmernim ulicama možete da se parkirate samo na levoj strani.

Kipar

Vozačima je zabranjeno da jedu u automobilima. Takođe, korišćenje ruku kako biste izrazili negodovanje nije dozvoljeno – to uključuje srednji prst, preteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i pretnji.

Francuska

Bez slušalica na ušima, dakle ne smete imati ni slušalice bluetootha. Dobro je znati da kada vam blicaju vozači iz suprotnog smera to nije znak njihove dobre volje i neće vas propustiti – to rade jer oni žele da prođu prvi. Dozvoljena količina alkohola je 0.02 promila. Dakle, dve rum bombone… Usput, u automobilima morate da imate i tester za alkohol. Možete ga nabaviti na svakoj benzinskoj stanici.

Grčka

Zabranjena je vožnja s upaljenom cigaretom.

Island

Nema vožnje po makadamu, osim ako se na njemu ne nalazi označen parking.

Nemačka

Ako vozite sporo na Autobahnu, dobićete kaznu. Ako pretite rukama drugim vozačima – kazna je 500 evra. Dok čekate na pružnom prelazu morate da isključite motor. Ako ostanete bez goriva na Autobahnu, bićete kažnjeni.

Rusija

Zabranjeno je prevoziti autostopere.

Španija

Ako nosite naočare za vid tokom vožnje, u automobilu morate da imate i zamenski par – isto važi za Portugal i Švajcarsku.

Švajcarska

Nedeljom nema pranja automobila i lupanja vratima automobila.

Danska

Ne smete da pokrenete automobil ako je neko ispod njega.

Japan

Bićete kažnjeni ako se kao trezni suvozač vozite sa pijanim vozačem.

SAD

Idemo malo u SAD gde su na snazi propisi pisani pre mnogo godina, ali još su se zadržali…. U Alabami je, na primer, zabranjeno voziti sa povezom na očima. Zašto biste to uopšte radili?

Na Aljasci ne smete da vozite psa na krovu automobila, ali ne spominju se druge životinje – samo naši najbolji prijatelji.

U Arkansasu je zabranjeno svirati posle 9 sati uveče, ali samo u blizini restorana koji prodaju sendviče i hladna pića (?!).

U Glendaleu u Kaliforniji zabranjeno je iskakati iz automobila pri brzini od 100 km/h. Dakle, dozvoljeno je iskakati iz automobila pri 90 km/h ili 150 km/h, ali je strogo zabranjeno to uraditi pri 100 km/h.

U propisima grada Denvera još uvek piše da je zabranjeno u nedelju voziti crni automobil po ulicama.

U Connecticutu je zabranjeno loviti životinje iz automobila.

Neverovatno, na Floridi morate da platite parking ako uz aparat za plaćanje zavežete slona, kozu i aligatora.

U Dublinu, Georgiji, strogo je zabranjeno voziti se automobilima preko dečjih igrališta, a u Marietti je zabranjeno pljuvati iz automobila ili autobusa, ali ne spominju se kamioni.

Na Havajima ne smete da palite sva četiri pokazivača pravca dok vam se vozilo kreće. Čudno, ne smete upozoriti druge vozače na opasnost.

U Louisiani je suprug dužan da maše belom zastavicom ispred automobila, ako njime upravlja žena. To se pravilo zadržalo iz nekih davnih vremena. Danas su muškarci mnogo opasniji na putevima.

U Maineu je zabranjeno da se automobil kupi u nedelju, a u Indiani je zabranjeno da se prodaje u nedelju.

U New Hampshireu je zabranjeno udisanje izduvnih gasova autobusa. Navodno su neki građani tako doživljavali euforiju. Nije problem bolest, već euforija.

Neverovatno zvuči podatak da u Južnoj Dakoti vozačku dozvolu možete da dobijete već sa 14 godina.

U Zapadnoj Virginiji zabranjeno je jesti životinju koju ste pregazili na putu.

 

Izvor: Autoportal, Revija HAK

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar