Foto:DS

Istraživanje koje je sproveo francuski proizvođač DS otkrilo da je da vozači električnih i hibridnih automobila doživljavaju manje stresa u vožnji od onih koji voze automobile sa konvencionalnim pogonom.

U anketi u kojoj je učestvovalo 2.000 britanskih vozača, rezultati pokazuju da je 78% vozača dožživelo stres tokom vožnje. Ipak, 38 procenata vlasnika električnih i hibridnih modela izjavilo je da se osećaju manje stresno u sadašnjem automobilu nego kada su vozili sa pogonom na dizel ili benzin.

Što se drugih rezultata ovog istraživanja tiče, 31% ispitanih priznalo je da stres negativno utiče na njihove vozačke sposobnosti, a vozači pod stresom češće donose nepromišljene odluke i obraćaju manje pažnje na potencijalne opasnosti. Baš zbog ove činjenice mnogima je bitno da ambijent vozila bude opuštajući, a svaki peti vozač rekao je da su funkcije vozila namenjene smanjivanju stresa jedan od činilaca prilikom kupovine novog automobila.

Kada se govori o mogućnostima automobila za smanjivanje stresa, 41% ispitanih kao prioritet navodi tihu i prefinjenu vožnju, pa bi zbog toga rado odabrali hibridni ili električni automobil. Čak 52% anketiranih smatra da su za manji nivo stresa potrebna udobna kabina i sedišta, a njih 34% navodi udobnu vožnju kao najbolju relaksaciju.

Bonus video: Gde su crne tačke na putevima u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar