Dobra vest za ljubitelje benzinaca i dizelaša

Auto 13. maj. 202219:59
Podeli:
Benzinska pumpa benzinska stanica
Cene benzina na benzinskim pumpama Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Odbor za životnu sredinu Evropskog parlamenta potvrdio je plan za zabranu prodaje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine, pa benzinci i dizelaši u EU imaju ograničen rok trajanja. Međutim, odbijen je predlog za drastično smanjenje CO2 do 2030. godine, tako da mnogi proizvođači neće morati ranije da odustanu od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Evropska komisija je zacrtala smanjenje emisije CO2 za 55 posto do 2030. u odnosu na nivo iz 2021. godine, a neki zakonodavci su smatrali da je ovaj cilj previše neambiciozan pa su predložili još veće smanjenje. Pored toga, neke interesne grupe su zahtevale i raniju zabranu, što bi proizvodnju benzinaca i dizelaša učinilo neodrživom.

Ipak, Odbor za životnu sredinu je odbacio ove predloge, a ova odluka će najviše zadovoljiti ljubitelje benzinaca i dizelaša, ali i brojne proizvođače automobila koji su lobirali za ovakav ishod. U principu, to znači da cene novih automobila ne bi trebalo preterano da rastu, jer ćemo do 2030. i dalje imati veliki izbor modela sa konvencionalnim pogonom. Kombinacijom električnih automobila i onih koje pokreću benzinci i dizelaši, proizvođači automobila će verovatno postići ciljeve smanjenja emisije CO2.

Odbor je podržao predlog za smanjenje emisije CO2 za 100% do 2035. godine, što znači da će prodaja novih vozila na fosilnih goriva biti zabranjena u zemljama EU za 13 godina. Kako piše Revija HAK, tokom narednih meseci, Evropski parlament će glasati o predlozima za emisije CO2 u automobilskom sektoru, nakon čega će države pregovarati o konačnim pravilima.

EU takođe vodi polemiku o potencijalnom uslovljavanju država članica širenjem mreže punjača za električna vozila, jer bez odgovarajuće infrastrukture zabrana benzinaca i dizelaša od 2035. nema previše smisla.

Bonus video: Zbog skupog goriva prešao sam na električni trotinet. Da li sam pogrešio?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar