Foto: Shutterstock

Strogi propisi i trendovi u automobilskoj industriji jasno stavljaju do znanja da motori na benzin i dizel gorivo više nisu poželjni. Tako su mnoge države već objavile datume kada će zabraniti prodaju vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS). Pred vama je i spisak za koliko godina će koja država početi s ovom praksom. Prva na listi je, očekivano, Norveška gde prve zabrane na snagu stupaju već kroz nekoliko godina.

Pročitajte još:

U potrazi za najrigoroznijom državom većina dobro nagađa. Poslednjih godina Norveška je svetski predvodnik u implementaciji električnih automobila, pre svega zahvaljujući državnim subvencijama i razgranatoj mreži punjača.

Zato, ne treba da čudi što je ta zemlja odlučila da bude prva u svetu koja će zabraniti prodaju automobila pogonjenih motorima SUS. Zabrana u ovoj zemlji kreće već za 4 godine, odnosno 2025.

Ostale zemlje na spisku su one koje su postavile nešto opušteniju odluku, piše Index.hr. Među državama koje su odlučile da ukinu prodaju vozila na fosilna goriva do 2030. godine nalazi se i Slovenija.

Evropska unija je odlučila da rok pomeri na 2035. godinu, a sve kako bi do 2050. godine postali ugljenično neutralni. Francuska i Španija su tu još labavije i rok pomeraju za još pet godina, na 2040. godinu.

Na samom dnu je Kostarika s rokom postavljenim na 2050. godinu.

Lista država po godinama koliko će koja još dopuštati prodaju novih vozila sa motorima na unutarnje izgaranje.

Posted by Tesla Motors Club Croatia on Friday, July 23, 2021

 

U Hrvatskoj očekuju da će se, u najboljem slučaju, povesti odlukama EU. Ali, to ne znači da će klasično pogonjeni automobili nestati s njihovog tržišta.

Srbija je tek daleko od ovog trenda – uzimajući u obzir prosečnu starost voznog parka koji iznosi 17 godina, sam udeo polovnih vozila na tržištu, i naravno, platežnu moć, jasno je da će još dugo godina kod nas voziti klasični automobili.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes pa ga napraviš od drveta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram