Foto: Dacia

Dacia danas proslavlja vrlo važan dan - rumunska kompanija je od 1968. godine do danas proizvela ukupno 10 miliona automobila. Jubilarni automobila koji je sišao sa proizvodne trake u Rumuniji bio je Duster Extreme SE, ali - koji model je napravljen u najvećem broju primeraka?

Među 10 miliona automobila marke Dacia našlo se:

2.6 miliona Dacia Sandero i Sandero Stepway – modeli koji su najtraženiji među privatnim kupcima u Evropi još od 2017. godine.

2.1 milion Dacia Duster, najprodavaniji SUV među privatnim kupcima u Evropi od 2018.

1.95 miliona Dacia Logan i Logan MCV modela.

2.3 miliona Dacia 1300 (u svim karoserijskim varijantama).

Rumunska Dacia je počela sa proizvodnjom automobila u avgustu 1968. godine, a prvi model bio je Dacia 1100. Naredne godine stigao je 1300 kao porodični automobil koji se nudio i kao limuzina, karavan, spotski kupe i kao lako komercijalno vozilo.

Ovaj model je ostao u proizvodnji čak 35 godina i kao takav jedan je od najznačajnih automobila u Rumuniji.

Novi život Dacia je započela nakon spajanja sa Renaultom 1999. godine. Prvi model pod okriljem Francuza bio je Logan i to 2004. godine kada je Dacia postala globalni proizvođač automobila i kada je prodaja značajno porasla. Prvi put Dacia je 2005. godine otvorila svoju fabriku van Rumunije i to u Maroku.

Foto: Dacia

Usledila je ekspanzija modela Sandero i Duster, zbog čije popularnosti kreće ozbiljnija i veća proizvodnja. Nova fabrika u Maroku se otvara 2012, da bi kasnije Dacia čak došla i do Kine gde je fabriku otvorila 2020. godine, a u kojoj se pravi električni Spring. Trenutno se Dacia modeli prodaju u 44 zemlje sveta, a da li su automobili rumunskog brenda bezbedni, saznajte ovde.

Bonus video: Vozili smo najsnažniju Daciu Duster

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)