Foto: Dacia

Iako tržište SUV-ova cveta, većina modela je ili preskupa i previše sofisticirana, ili - preobična. U moru sličnih modela pojavio se Duster koji je razoružao čak i one koji nisu ljubtelji brenda Dacia. Pristupačan, sposoban i vrlo zanimljiv SUV brzo je postao kultni model i za Daciu i za celu industriju. Od 2010. ovaj model uživa veliki tržišni uspeh, a ove godine slavi čak 2 miliona prodatih primeraka širom sveta. Robusni terenac je dizajniran za porodice, za izlete van asfalta, za grad i za putovanja, a u ovom tekstu iznosimo i ko najviše kupuje rumuski SUV i zašto.

Kupci Dustera su različiti, pa evo prvo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali:

Ko kupuje Daciu Duster?

U Velikoj Britaniji Duster većinom kupuju žene, Turska ima najmlađu grupu kupaca Dustera (u proseku 42 godine), pretežno se radi o porodicama (62 % živi sa decom), u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji i Italiji 23% kupaca Dustera voli šetanje i planinarenje, 12% voli biciklizam, a 9% voli da putuje. U ovih pet zemalja 44% kupaca Dustera živi u ruralnim područjima, 30% u malim gradovima, 10% u srednjim/velikim gradovima i 11% u predgrađima.

Zašto se Duster najčešće bira?

Glavni razlozi zbog kojih ljudi kupuju Duster su cena (56 %), dizajn (20 %) ili zbog odanosti modelu (16 %).
Treba znati i da zadatak koji su dobili konstruktori ovog modela nije bio jednostavan – uzeti prazan list papira i osmisliti vozilo koje još nije postojalo na tržištu. Morao je da bude prikladan za ekstremne hladnoće, ali i paklene vrućine kako bi odgovarao ljudima širom sveta. I sve to po pristupačnoj ceni koja bi prkosila konkurenciji.

Foto: Dacia

Prvi Duster je bio vrlo popularan, ali njegova nova verzija ga je nadmašila. Predstavljena je sedam godina kasnije, 2017, a uputstva dizajnerima su bila jednostavna: zadržati izvorni DNK i nadograditi prethodni model.

Foto: Dacia

Nakon brojnih internih konkursa za dizajn i vrlo uzbudljivih skica, jedan dizajn se posebno istakao: mišićav izgled, povišena bočna linija sa višim bočnim prozorima i upečatljiva prednja rešetka.

Koncept Dacie Duster, Foto: Dacia

Nagrađivan 40 puta

Fabrika Mioveni u rumunskom Piteštiju, smeštena 200 km od Bukurešta je obnovljena i opremljena u okviru pripreme fabrike za proizvodnju Dustera: platforme unutar fabrike, prostorije za pripremu delova, AGV kolica, ergonomske radne jedinice prilagođene svakom procesu proizvodnje. Danas se svaki dan proizvede po 1.000 Dustera. Do danas je ovaj SUV osvojio više od 40 nagrada: Rumunski automobil godine, najbolji SUV u Velikoj Britaniji, najbolji porodični automobil u Nemačkoj i Belgiji i mnoge druge.

Ne tako obični Dusteri

U Rumuniji je Duster postao nacionalni ponos: policijski Duster, vojni Duster, bolnički Duster… Duster koriste razne vladine službe i velike kompanije.

Takođe postoji i Duster sa gusenicama, Duster vozilo hitne pomoći, Duster policijsko vozilo, Duster „Papamobil”… Rumunsko Ministarstvo obrane je naručilo čak 880 Dustera za svoju flotu. Boja karoserije se za svakog od njih pažljivo pripremala u radionicama Mioveni.

Duster se čak oprobao i u traka – Od Aïcha des Gazelles relija u Maroku do poznatog uspona na Pikes Peak u Sjedinjenim Državama i Trofeja Andros u Francuskoj.

Harizmatični SUV jedan je od omiljenih i u našoj zemlji, pre svega zbog odnosa cene i onoga što nudi. Dacia je tokom prošle godine sa 1.055 prodatih vozila ušla u top 10 najprodavanijih marki u Srbiji.

Bonus video: Vozili smo najsnažniju Daciu Duster, pogledajte test

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare