Dacia, Dačija, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

Kako bi lakše odolevali ogrebotinama u svakodnevnoj vožnji, novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada su opremljeni posebnom zaštitom karoserije za čiju je dugotrajnost zaslužna tehnika bojenja u masi.

Zaštita karoserije je zapravo komad plastike koji se ugrađuje ispod prednjeg i zadnjeg branika kako bi se šasija zaštitila od svakodnevnog trošenja. Ali, ovaj element ima i estetsku funkciju. Zahvaljujući njemu, branik deluje privlačnije. Međutim, Dacia je osmislila nov način izrade zaštite karoserije od plastike obojene u masi.

Duster, ogrebotine, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

„Obojena zaštita karoserije sa vremenom menja svoj izgled, a tehnikom bojenja u masi osiguravamo joj dugotrajnost. Posebnim dizajnom zaštite karoserije na novom Sanderu Stepway i novom Dusteru smo želeli da ponudimo pametna i jednostavna rešenja sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, ali i da zadržimo privlačan izgled! Da bismo to postigli, razvili smo efikasne i ekološki svesne proizvodne postupke”, izjavila je Sanam, direktorka Dacia odeljenja za dizajn boja i ukrasnih elemenata.

Tradicionalni postupak izrade zaštite karoserije sastoji se od dva koraka. Plastični materijal odnosno polipropilen ubrizgava se u kalup kako bi se oblikovao. Nakon toga se boji ili oblaže komadom slobodno oblikovanog komada metala (na primer hromom) kako bi poprimio konačan izgled. Međutim, Dacia se odlučila za alternativnu metodu izrade. Novi Dacia Sandero Stepway i novi Dacia Duster sada mogu da se pohvale zaštitom karoserije koja je prethodno obojena u masi. To znači da je plastični materijal od kojeg se izrađuje zaštita karoserije obojen pre oblikovanja. Za razliku od tradicionalno obojenih zaštita karoserije, njegova boja se nikada ne menja.

Duster, ogrebotine, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

Sanam dodaje: „Čak i ako pri bojenju spoljašnjeg dela (kao što je zaštita karoserije) koristite visoko otporne boje, treba imati na umu da će udarci i ogrebotine koje nastanu pri svakodnevnoj vožnji s vremenom izmeniti izgled boje ili je potpuno uništiti. Tehnikom bojenja ovih delova u masi postižemo dugotrajnost boje.”

Duster, ogrebotine, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

Eventualni udarci i ogrebotine na zaštiti karoserije svakako će ostaviti trag, ali taj trag će biti praktično nevidljiv jer neće doći do oštećenja boje. Ovaj proizvodni postupak garantuje dugotrajnost boje zaštite karoserije i olakšava prilagodjavanje njenog izgleda (na primer, crne delove je moguće zameniti sivim). Nove zaštite podjednako su izdržljive, ne podrazumevaju dodatne troškove i deluju mnogo elegantnije.

Duster, ogrebotine, Dacia Duster, Dačija Daster, auto, automobil
Foto: Dacia

Ne treba zaboraviti ni potencijalne uštede za vlasnike vozila koji više neće morati da menjaju jedan deo nakon manje ogrebotine samo kako bi očuvali celokupni izgled svog Sandera Stepway ili Dustera.

Bonus video: Dovoljan je bio trenutak nepažnje, pa da Tesla završi u reci

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)