Foto: Shutterstock

General Motors je nedavno podneo zahtev za zaštitu patenta za autonomni sistem koji će učiti nove vozače kako da voze, a ukoliko se ova tehnologija pokaže kao funkcionalna moguće je da u budućnosti više neće biti instruktora vožnje.

Ova interesantna funkcija tehnologije autonomne vožnje će biti zamena za instruktore i služiće za podučavanje osnova vožnje na javim putevima.

Cela automobilska industrija kontinuirano radi na stvaranju pametnijih vozila koja će zahtevati sve manje od vozača. Iako je korišćenje velikog broja senzora i kamera dovelo do toga da su automobili dosta pametniji nego ranije, General Motors smatra da će postojati trenuci kada će vozač morati da preuzme kontrolu nad vozilom. Kako bi spremili ljude za budućnost kada će morati da rade zajedno sa svojim autonomnim vozilima, GM je stvorio novog autonomnog instruktora vožnje.

Foto: Michael Vi / Shutterstock

Američka kompanija takođe navodi da su prednosti ovog sistema manji broj potrebnih instruktora, niža cena podučavanja, ali i bolja dostupnost. Uspeh vozača početnika će se meriti brojnim senzorima koje koristi autonomno vozilo za vožnju tako da će svi potezi biti precizno izmereni. Zahvaljujući unosima vozača, automobil može u realnom vremenu da prikaže informacije o tome kako treba pravilno koristiti volan, pedalu gasa, kočnicu itd.

Autonomno vozilo će postepeno omogućavati neke druge funkcije kako vozač postaje sigurniji za volanom. To je dosta drugačije od dosadašnje prakse kada novi vozači u startu dobiju potpunu kontrolu nad vozilom za obuku. Za sada nema informacija kada bi ova tehnologija mogla da se nađe u serijskim automobilima.

Bonus video: Da li ste videli trotinet, brzi BMW i4 i najmanju Toyotu?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (3)