Da li ovo znači kraj i za vozače dostavnih vozila? (VIDEO)

Auto 26. Dec. 202014:17
Share:
Foto:promo

Kako je krenulo, ne eliminišu se samo prljavi motori iz upotrebe, nego i ljudi. Posle autonomnih putničkih automobila, robo-taksija i autobusa, sada je predstavljen koncept dostavnog autonomnog vozila. Dakle, uskoro vozači dostave neće biti potrebni, jer evo kakvo vozilo će samostalno da vam dovozi pakete koje ste poručili.

Kompanija Nuro koja se bavi robotikom i razvojem veštačke inteligencije postala je prva na svetu koja je dobila dozvolu za komercijalno korišćenje autonomnih vozila u Kaliforniji. U prevodu, Nuro sad legalno može da prevozi teret svojim autonomnim vozilima i da to uredno naplaćuje.

Foto:promo

Saznajte još:

Nurov sistem bazira se na autonomnim vozilima koje nadzire ljudski operater iz nadzornog centra i prvi je korak ka komercijalnom korišćenju mogućnosti autonomnih vozila.

U planu im je da pokrenu dostavnu službu autonomnim vozilima Toyota Prius, da bi posle u dostavu uključili i sopstvena spora vozila R2 koja su osmišljena kao potpuno dostavna vozila i nemaju prostor za vozača, kao ni upravljačke komande. Kako prenosi Rojters, dozvolu za testiranje čak 5.000 ovih vozila kompanija Nuro dobila je još u februaru, a testovi se već sprovode u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

Foto:promo

Da je budućnost u autonomnoj dostavi govori i činjenica kako Nuro testira svoja autonomna vozila poslednje tri godine, a prošlog meseca su prikupili 500 miliona dolara investicija, koje će im omogućiti realizaciju projekta.

Pogledajte kako izgleda vožnja dostavnog vozila bez vozača.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Your comment