Cupra Formentor, Foto:Cupra

Mlada Cupra obeležava tri godine otkako je postala samostalni brend. U to ime prikazana je najsnažnija, limitirana verzija njihovog SUV prvenca, modela Formentor. Oznake VZ5 ovaj SUV pod haubom ima 2,5-litarski TSI benzinac sa pet cilindara.

Cupra u svojoj gami, osim Formentora, ima modele Leon i Ateku, kao i trkačke verzije Leon i E-Racer. Ipak, kako su krenuli u novu eru, započeli su transformaciju kompanije u pravcu elektrifikacije.

Cupra je pored svojih šest plug-in hibridnih varijanti, lansirala i prvi 100% električni model, Cupra Born.

Reč je o malom gradskom automobilu, sportskog dizajna, nastalom na istoj MEB platformi kao i VW ID.3, koji nudi bateriju od 45 kWh i 500 kilometara dometa.

Foto:Cupra

Saznajte još:

Sa druge strane, strastvenim ljubiteljima automobila prija poslednja vest iz španske kompanije, a reč je o lansiranju najsnažnijeg VZ5 Formentora sa konvencionalnim motorom.

Tačnije, reč je o TSI motoru sa pet cilindara koji raspolaže sa 390 KS i nudi 480 Nm, a do „stotke“ kompaktnom SUV-u treba samo 4,2 sekunde. Spolja se ističe po karbonskim elementima, ali i po dve duple izduvne cevi pozadi.

U kabini su potpuno nova kožna sportska sedišta i volan, kao i puno ukrasa u boji bakra. Biće napravljeno svega 7.000 Formentora VZ5.

Treba reći i da je od svog početka 2018. godine, Cupra premašila sva početna očekivanja prodajom 65.000 automobila. Nakon lansiranja nove palete proizvoda i predstavljanjem svog prvog jedinstveno razvijenog modela Formentor, Cupra je ubrzala i u januaru 2021. postala je najbrže rastuća marka.

Foto:Cupra

U planu je proširenje globalne distributivne mreže na 800 prodajnih mesta širom sveta do kraja 2022. godine. Ovom strategijom i gradski model na struju, Cupra Born otvoriće vrata novim međunarodnim tržištima i povećati prisustvo brenda u svetu.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)