Cene baterija za električna vozila dramatično padaju

Auto 07. okt. 202112:03
Podeli:
električni automobili, baterije
Foto: Shutterstock

Sa ogromnim sredstvima koja su uložena u razvoj, troškovi litijum-jonskih baterija za automobile dramatično padaju i tako će biti u budućnosti. Naravno, sve dok proizvođači automobila ne dođu do granice kada će električna vozila postati masovna pojava na putevima i dok se cenama ne približe benzincima ili dizelašima.

Prema procenama američke Kancelarije za tehnologiju vozila Ministarstva energetike, trošak litijum-jonske baterije pao je 87% u periodu od 2008. do 2021.

Od ove godine (preliminarni podaci), trošak iznosi 157 dolara za kWh iskoristivog kapaciteta baterije (100.000+ jedinica po narudžbi) i 143 dolara za kWh ukupnog kapaciteta baterije. Cena je 2008. bila procenjena na 1237 dolara za kWh iskoristivog kapaciteta baterije. Treba napomenuti da tačni brojevi nisu precizni, jer niko nema stvarni svetski prosek troškova baterija za celu industriju, ali ovo je ipak relevantan podatak na temelju svih dostupnih informacija.

Kako piše Revija HAK, napredak je zabeležen na više nivoa, od hemije baterije, masovnosti proizvodnje do pojednostavljenog dizajna. Procene su da još ima mnogo prostora za dodatni pad cena, pa se možda uskoro desi da električni automobili postanu pristupačni za većinu.

Bonus video: Pazite u saobraćaju – mala bara može da napravi veliki problem

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar