Bosch ima plan kako da okonča nestašicu čipova

Auto 09. jun. 202111:59
Podeli:
čip, čipovi, auto, fabrika
Foto: Bosch

Nemačka tehnološka firma Bosch otvorila je fabriku čipova vrednu milijardu evra u Drezdenu, koja će pomoći da se odgovori na rastuću tražnju poluprovodnika. Fabrika budućnosti je potpuno povezana, zapošljavaće 700 ljudi, koristiće se veštačka inteligencija i proizvodiće silikonske ploče sa desetinama hiljada čipova za kontrolu vazdušnih jastuka, sistema za kontrolu kočenja, parkiranja i drugih pametnih asistencija koje se ugrađuju u automobile.

Pročitajte još:

Zbog svetskog manjka čipova, vodeće automobilske kompanije kao što su Volkswagen i BMW bile su primorane da zaustave proizvodnju vozila poslednjih meseci. Bosch, koji je jedan od vodećih snabdevača industrije automobila, naveo je da nova fabrika predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u 130-godišnjoj istoriji kompanije. Štaviše, prvi čipovi iz Drezdena se očekuju već u julu.

„Zastoji na tržištu poluprovodnika su otežali ekonomski oporavak posle krize koronavirusa“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na ceremoniji otvaranja, prenosi N1. U svom obraćanju, ona je nagovestila da su kompjuterski čipovi zamenili naftu kao „životnu krv“ ekonomija.

Fabrika će zapošljavati 700 ljudi i koristiće se tehnologijom veštačke inteligencije i proizvodiće silikonske ploče sa desetinama hiljada čipova koji će kontrolisati vazdušne jastuke, sisteme za kontrolu kočenja i parkiranja i drugo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar