Foto:Shutterstock/Sundry Photography

Globalno tržište automobila se ubrzano kreće ka potpunoj elektrifikaciji, a mnoga električna vozila će imati tehnička rešenja kompanije Bosch. Ipak, multinacionalni dobavljač auto-delova ističe nedostatak prirodnog gasa u Evropi kao primer opasnosti od prevelikog oslanjanja na samo jedan izvor goriva.

Od početka sukoba u Ukrajini, cene prirodnog gasa su mnogostruko skočile, a situacija je postala još teža poslednjih par nedelja, jer je Rusija, koja svojim gasom snabdeva veći deo Evrope, zatvorila gasovod Severni tok 1.

„Trenutno vidimo posledice nestašice gasa za Nemačku i Evropu jer smo pripremili premalo alternativa. U automobilskoj industriji, trebalo bi da iskoristimo ovu priliku da se zapitamo šta možemo da učinimo ako ikada bude premalo baterijskih ćelija“, izjavio je Markus Heyn, direktor odeljenja za mobilnost kompanije Bosch.

Foto:Shutterstock/ricochet64

Kina je trenutno najveći svetski dobavljač baterija i minerala koji se koriste u izradi baterijskih pakovanja za električne automobile, a mnogi proizvođači automobila žele da pronađu alternative. Heyn je rekao da automobilska industrija i vlade moraju da razmotre druge čiste alternative motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, kao što su pogon na vodonik, jer infrastruktura za ovo gorivo koja se trenutno razvija za kamione i te kako pogoduje i za automobile.

Ovo nije prvo upozorenje iz Boscha povodom ubrzane elektrifikacije. Kako smo već pisali na našem portalu, prošle godine je izvršni direktor kompanije Volkmar Denner kritikovao nameru političara da zabrane motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Drugi član upravnog odbora Boscha je izjavio da će ova kompanija nastaviti da ulaže u tehnologiju koja se zasniva na unutrašnjem sagorevanju tokom narednih 20 do 30 godina, navodi Auto Klub.

Pročitajte koje su prednosti vodonika u odnosu na baterije.

Bonus video: Pogledajte nove Dačije, test Toyote Aygo X i akciju sa Srbija relija

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare