Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rečima “izađi napolje, nemaš pravo da budeš ovde”, a potom i “zavrtanjem ruke” i izgurivanjem kroz hodnik u zgradi kragujevačke policije, jedan policijski službenik sprečio je advokata Vujicu Aleksića da prisustvuje saslušanju maloletnika kog zakonski zastupa. Ovo je za naš portal ispričao advokat Petar Todorović, jedan od organizatora protesta, koji će advokatska zajednica u Kragujevcu održati sutra, 29. decembra u znak podrške i solidarnosti sa kolegom koji je, kako tvrde, na grub način onemogućen da obavlja advokatsku dužnost.

Sprečavanje advokata da prisustvuje saslušanju svog branjenika, a pogotovo u slučaju maloletnog lica, za kragujevačke advokate bila je granica preko koje ne mogu i ne žele da pređu.

Odlučili su da ceo slučaj iznesu u javnost i protestom koji organizuju, kako kažu, ukažu na policijsku bahatost i  njihovo nepoštovanje zakonskih propisa.

Petar Todorović za Nova.rs objašnjava šta ih je navelo na ovaj potez.

Petar Todorović advokat
Petar Todorović. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema njegovim rečima, maloletnik, koga je zastupao advokat Vujica Aleksić, u policiju je pozvan u svojstvu osumnjičenog za krivično delo, a ne u svojstvu građanina, te podvlači da je u tom slučaju prisustvo advokata obavezno, bez obzira u kojoj fazi istrage je ceo postupak.

“Kolega je na saslušanje došao po ovlašćenju zakonskih zastupnika maloletnog lica, ali je naišao na vrlo neprijateljski stav policajca koji ga je izbacio iz prostorije. Prvo mu je rekao ‘izađi napolje, nemaš pravo da budeš ovde” i zalupio mu vrata. Onda je kolega ponovo ušao i rekao da ima punomoćje i da je njegovo prisustvo obavezno po zakonu. Nakon toga, policajac je izašao, uhvatio ga za ruku, zavrnuo mu ruku iza leđa i vukao ga kroz ceo hodnik u zgradi policije i na ohol i grub način ga izbacio napolje”, opisuje advokat Todorović način na koji je njegov kolega sprečen da radi svoj posao i što je, kako kaže, bio razlog da se advokatska zajednica “podigne” na protest.

Naš sagovornik ističe i da je policajac koji je izgurao njihovog kolegu, “izvršio sticaj nekih krivičnih dela” i dodaje da su kao advokati odmah primenili sva pravna sredstva.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Protiv policijskog službenika, kaže on, podneli su krivičnu prijavu, prijavu za disciplinski postupak, kao i prijavu Sektoru unutrašnje kontrole.

“Ovakvo ponašanje konkretnog policajca je izazvalo ogromno negodovanje u celoj advokatskoj zajednici u Kragujevcu, pa i šire. Nismo očekivali da može da dođe do ovakvog fizičkog nasrtaja. Zabrinuti smo za našu bezbednost, pogotovo što je nasrtaj bio od strane policije, koja treba da brine o našoj bezbednosti”, rekao je Todorović

Protest i šetnja u petak u podne

Naš sagovornik, inače jedan od zvaničnih organizatora protesta, navodi da će prvi deo protesta biti ispred Advokatske komore u Kragujevcu, gde, kako kaže, žele javno da zatraže da se Komora “više zauzme za advokate”.

Potom će kroz centar grada organizovati protestnu šetnju do zgrade Policijske uprave, gde će se okupljenima obratiti neko od advokata, a ujedno će od policije zahtevati da policijski službenik koji je napao njihovog kolegu bude krivično i disciplinski sankcionisan.

BONUS VIDEO: Protest advokata ispred Pravnog fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar