Chanel cipele
Chanel cipele; Foto: Alberto Grosescu / Alamy / Alamy / Profimedia

Koko Šanel je svojevremeno postavila standard da je "jednostavnost ključ elegancije", a cipele Chanel brenda dokaz su da dobro osmišljen komad po tom principu odoleva i vremenu i trendovima.

Reč je o klasičnim bež cipelama s crnom „kapicom“ na vrhovima prstiju i četvrtastom potpeticom, čija popularnost ne opada već decenijama.

Index piše kako je Koko želela da njene kreacije budu što trajnije, pa budući da se cipele prvo oštete na vrhu, kod ovih je crn da bi se oštećenja što manje videla. Međutim, više je od toga.

Pročitajte još:

Bež i crna jesu elegantna kombinacija, koja svakom stajlingu daje dozu prefinjenosti. Međutim, način na koji su ovde iskombinovane čini da ženska stopala izgledaju manje, a noge duže.

Ispostavilo se da je taj efekat uvek poželjan, ma koji trendovi bili aktuelni – bež-crna kombinacija im odoleva na baletankama, espadrilama, salonkama, pa čak i čizmicama i papučama…

*

*

Karl Lagerfild je svojevremeno improvizovao s biserima i kaišićima, a high street brendovi osmelili su se na mnoštvo svojih verzija, učinivši ih dostupnim ženama širom sveta.

Ipak, klasične slingback cipelice su i dalje najpopularniji model.