Zafranović o Dari iz Jasenovca: „Lejdi Gaga“ mi je uzeo temu

Podeli:
Foto: Medija Centar Beograd/Nemanja Jovanović

Pored toga što se u prethodnih par dana vodi polemika oko toga da li je scenario za film “Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića plagijat scenarija Arsena Diklića za “Djecu Kozare”, film koji Lordan Zafranović pokušava da snimi već godinama, pojavio se još jedan problem. Antonijević je odlučio da tuži Zafranovića zbog "duševne boli" koju je dobio nadimkom "Lejdi Gaga".

PROČITAJTE JOŠ

Naime, Lordan Zafranović je tokom intervjua za Radio Beograd nazvao Predraga Antonijevića „Lejdi Gaga“. Ovakvo oslovljavanje Antonijević je dodao u optužbu koju je još u junu prošle godine podneo protiv Zafranovića, povodom klevete da je „Dara iz Jasenovca“ plagijat.

„Uz sve to, tuženi dodatno vređa tužioca, i to na način što ga pogrdno oslovljava u ženskom rodu i naziva ga ‘Lejdi Gaga’. Ovo je posebno bolno za tužioca, budući da ima umetnički nadimak Gaga“, stoji u tužbi Advokatske kancelarije Aleksić, u koju je dnevni list „Danas“ imao uvid.

Podsetimo, reditelj „Dare iz Jasenovca“, u odgovoru na optužbe za plagiranje, ističe da je scenario Nataše Drakulić autentičan.

„Lordana Zafranovića smo u junu prošle godine tužili sudu zbog kleveta raznih vrsta, uključujući i to. Teška srca, nije mi to bio cilj, ali morali smo. Vređao me je i lično i rekao da je to plagijat. To je jako ružno, nekolegijalno i neprofesionalno. Samo govorimo o istim istorijskim temama. Scenario nema nikakve veze, jednostavno su to isti istorijski događaji. Sve je to čisto kao suza“, navodi Antonijević.

Predrag Gaga Antonijević Foto: Medija centar

Predrag Antonijević je u jednom trenutku bio predsednik komisije Filmskog centra Srbije koja je razmatrala i zahtev za realizaciju Zafranovićevog filma „Djeca Kozare“, ali je taj predlog bio odbijen.

Lordan Zafranović je, u emisiji „U kontru sa Draganom Markovinom“,  rekao kako se sa scenarijem za „Djecu Kozare“ još 2018. godine javio na konkurs Filmskog centra Srbije, a zbog neslaganja oko odbijanja njegovog filma tadašnji predsednik komisije Žarko Dragojević podneo je ostavku. Kako kaže Zafranović, „drugi članovi Komisije bili su protiv da se film finansira iz srpskog budžeta“, prenosi „Jutarnji“.

„Odjedanput, na drugom konkursu, gde su nas uveravali da će film sigurno proći, pojavili su se, ja ga zovem ‘Lejdi Gaga’ i jedna spisateljica koja se zove Nataša, koji su doneli scenario na potpuno istu temu. Uzeli su moju temu, istu devojčicu koja se kod mene zove Rada nazvali su Dara, i uticajem politike s najvišeg političkog vrha, on je dobio taj film. Koliko godina se čekalo na tu vrstu filma, a sad odjednom nastala je zbog love ta velika gužva oko filma o Jasenovcu, te hijene su izašle i krenule su prema toj državnoj lovi“, rekao je Lordan Zafranović, prenosi „Jutarnji“.

Foto:Nemanja Jovanović

Vladimir Gajić, Zafranovićev advokat, povodom Zafranovićevih izjava da je „Dara“ plagijat, rekao je sledeće:

„Budući da je Zafranovićev projekat postao javan prvim učestvovanjem na konkursu u martu 2018, a u avgustu iste godine se najednom pojavio projekat ‘Dara iz Jasenovca’, sa potpuno istom tematikom, dovoljan je i opravdan razlog da tuženi veruje u potencijalno plagiranje od strane Antonijevića, jer previše je podudarnosti ova dva projekta da bi bila puka slučajnost“, prenosi „Danas“.

Antonijevićeva tužba podneta je Prvom osnovnom sudu u Beogradu, a prvo ročište zakazano je za 30. jun.

Eksperti će u narednih par meseci upoređivati ova dva scenarija, i ukoliko se pokaže da je „Dara iz Jasenovca“ plagijat, Zafranović će pokrenuti pravni postupak protiv Antonijevića.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar