Tajne koje kriju hitovi Dina Merlina

Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

Dino Merlin 29. oktobra u 20 sati objavljuje singl pod nazivom "Mi", koji predstavlja najavu za njegov dvanaesti studijski album po redu, prvi nakon albuma "Hotel Nacional", objavljenog 2014. godine. U svojoj višedecenijskoj karijeri Merlin je ispričao mnoge ljubavne, ali i životne priče, što će, verujemo nastaviti da čini i albumom koji najavljuje. Do objave novog albuma ovog kantautora otkrivamo koje se to priče kriju iza njegovih najvećih hitova, čiji stihovi donose čitav spektar metafora sa dubokom emocijom.

PROČITAJTE JOŠ

Ruža

„Svako ima nekog da mu ruke pruža“ glase stihovi singla kojim je najavljen Merlinov prethodni album „Hotel Nacional“. Slično kao i sada, kada je u jeku pandemija koronavirusa, Merlin je te 2014. godine „Hotel nacional“ najavio pesmom „Ruža“, i to u trenucima kada su region zahvatile strašne majske poplave, koje su mnogim ljudima odnele domove.

Pesma je objavljena 30. maja 2014. godine na zvaničnoj internet stranici Dina Merlina u želji da pomogne u prikupljanju sredstava za nastradale u poplavama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Video spot koji prati pesmu napravljen je od fotografija i snimaka prirodne nepogode koja je tada zadesila region.

Iako nije planirano da „Ruža“ bude prva pesma koju će publika čuti s Merlinovog novog albuma, upravo je ona izabrana kako bi podstakla njegovu mnogobrojnu publiku u regionu da se uključi u akciju pružanja pomoći ugroženima. U spotu su prikazani i brojevi telefona Crvenog krsta, čijim su pozivanjem građani mogli da daju svoj doprinos humanitarnoj akciji.

Dino Merlin je jedna od prvih javnih osoba koja se uključila u akciju pružanja pomoći nastradalim u poplavama.

“Dugo smo se pripremali za objavljivanje i promociju novog albuma i naš tim je bio spreman za akciju upravo u trenutku kada je našu zemlju i region pogodila ova strašna tragedija, pa smo odlučili da odložimo sve planove, a da sve svoje resurse iskoristimo da pomognemo ljudima kojima je pomoć potrebna. Znate, ovo je moj 11. album i spremao sam ga duže od pet godina, ali meni se nigde ne žuri. Album može da čeka, ali ljudi u nevolji ne mogu. Zato smo odlučili da odmah delujemo. Uvek ima preče od prečeg… ‘Ruža’ nije trebala da bude prva pesma s mog novog albuma koju će publika čuti. Pripremili smo drugu pesmu i video, ali smo izabrali upravo ‘Ružu’ kako bismo dodatno animirali ljude da se uključe u akciju pružanja pomoći i daju svoj doprinos. Nadam se da će, u tom smislu, ova pesma biti uspešna”, rekao je tada Merlin.

Kad si rekla da me voliš

Za razliku od Merlina, njegova sadašnja supruga Amela bila je iz bogate porodice i njeni roditelji bili su protiv toga da se uda za njega. Dok je Merlin išao na zanat, ona je išla u Gimnaziju, pa joj je posvetio pesmu „Kad si rekla da me voliš“.

„Ti nikad nisi ni u šali od ljubavi sa mnom probala, uvijek si neke odlikaše kraj sebe ko cuke vodala… al’ ko sem Boga zna odakle to i kako dođe – kad si rekla da me voliš“ – glase stihovi ovog vanvremenskog hita. Zajedno su pobegli kad su imali 20 godina, kasnije se i udala se za njega, odnosno tajno su se venčali kada je Merlin imao 21 godinu.

„Borili smo se, krili, ali niko nije mogao da nas rastavi. Nakon pet godina smo se tajno venčali. Bilo je to romantično venčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra, koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon venčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu hteli ni da čuju za nju. Ali, eto vreme leči sve, pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem“, prisetio se jednom prilikom Merlin tih vremena.

Paša moj solidni

Osim Amelinih roditelja i Merlinovi prijatelji su bili protiv njihove veze. Mislili su da gubi vreme sa njom i da ona nije adekvatna devojka za njega s obzirom na brojne prepreke koje su stajale između njih i da neće uspeti da ih pobede. Njihove savete o tome kako ona nije prava devojka za njega Merlin je otpevao u pesmi “Paša moj solidni”.

„Paša moj solidni, iz svoje bašče beri cvijet, paša moj solidni, to je tako otkad je svijet“, glasi deo refrena pesme koja govori o različitim svetovima u kojima su Amela i Dino nekada živeli.

Kokuzna vremena

Za razliku od prethodne dve, ovaj hit nastao je kad je već bio u braku.

Naime, s obzirom na skromne uslove u kojima su u početku živeli, Amela ga je jednom upitala: „Jesi li doneo šta da jedem?“

On je držao u rukama jedan papir, na kome je bila napisana pesma „Vremena su kokuzna“ i rekao joj:

„Ženo, napisao sam pesmu“, na šta je ona odgovorila:

„Pa ti si lud! Papir se ne jede!“

I to je bio poslednji put da je postavila to pitanje. Od te pesme Merlin je napravio ozbiljan hit. Numera “Kokuzna vremena” ujedno je bila i noseća pesma njegovog prvog albuma koji je Merlina uveo na muzičku scenu.

Da te nije Alija

Pesma „Da te nije Alija“ je posvećena njegovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu, koji je jedini bio uz njega kada je bio „niko i ništa“. Njegov drug je kasnije poginuo u ratu, tada su nastali stihovi „Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije Alija“, jedini prijatelj koji ga je bodrio, dok su ga drugi ponižavali.

Moj je život Švicarska

Devojci koja mu je u mladosti, kada je bio siromašan, slomila srce i otišla u Švajcarsku za bogatim momkom posvetio je vanvremenski hit „Moj je život Švicarska“

„Imam sve što poželim, samo jedno ne – da me neko bar na tren voli zbog mene“ – glase stihovi ove pesme, a i sam Merlin je jednom prilikom izjavio:

„Čak i najveća tvoja ljubav voli te zbog ljubavi, ali i zbog svih prednosti koje pružate jedno drugom. Samo je Božanska ljubav takva da te voli samo zbog tebe. Svi drugi te vole makar malo i zbog sebe.“

Ja potpuno trijezan umirem

Merlin je jedno vreme proveo u Nemačkoj bolnici, gde je bio na psihijatriji, sve mu se u duši tada skupilo. Tako je nastala pesma „Ja potpuno trijezan umirem“.

Svom najboljem prijatelju Aliji u pesmi „Fotografija“ opisao je svoj deo života u Nemačkoj.

„Nudili mi sve papire, psihijatre da me smire, znali su da svake noći jedan dio mene umire“ – glase stihovi ove pesme.

Nedostaješ

Pesmu „Nedostaješ“ posvetio je pokojnoj majci.

„Nedostaješ, tako, tako mi nedostaješ za sve što dolazi, nedostaješ… Slika, ritam, osjećaj i riječ, zar je tako brzo prošlo već, zar je tako brzo prošlo već..:“ – stihovi su ove Merlinove pesme.

Svila

Još jedna pesma koju je posvetio svojoj majci, koja je umrla 2003. godine je „Svila“.

Naime, Merlin ju je sahranio u svili, te otuda stihovi „Gdje je moja svila, gdje je moja svila, da zna da je ljubim još bi živa bila“.

Tu pesmu je na koncertu na stadionu Koševo u Sarajevu 2004. godine zapevao na kiši pred publikom plačući.

Kad sve ovo bude juče

Muzika za pesmu „Kad sve ovo bude juče“ zapravo je pesma Majkla Džeksona „They Don’t Really Care About Us“ koja govori o ratu.

Naime, Majkl Džekson je za vreme rata u Bosnu poslao oko dva miliona maraka donacije, a uz to je ustupio i muziku za pomenutu pesmu uz poruku da neko napiše tekst prilagođen Bosni. Narod je tada izabrao Merlina, i tako je nastala pesma „Kad sve ovo bude juče“.

Jedan period tokom rata Merlin je s porodicom živeo u Švedskoj, a po povratku u Sarajevo nastale su pesme „Da se kući vratim“ i „Je l’ Sarajevo gdje je nekad bilo“, te pesma „Sarajevo“ sa albuma „Burek“.

Da šutiš

Ova pesma posvećena je 32-godišnjoj Emki Huseinbegović, supruzi čuvenog bosanskog pevača i tekstopisca Eldina Huseinbegovića, koja je preminula nakon duge i teške bolesti.

Autor stihova ove pesme je upravo njen suprug, a ostale su upamćene Eldinove reči na jednom koncertu:

„Osobi koju najviše volim nisam mogao da poklonim cipele, jer ona ne hoda. Ni knjigu, jer ne vidi, pa sam došao na ideju da supruzi Emki poklonim album. Moja žena je slepa i u kolicima je. Kad bih mogao da vratim vreme i kad bih znao da će oslepeti i biti u kolicima, opet bih se oženio njome.“

Od stihova koje je posvetio Emki, Eldin je isticao da je njihov odnos možda najbolje opisao u pesmi “Da šutiš”, velikom hitu Dina Merlina “Dobro je kad u životu neko te sluti, ti nekoga slutiš… Ali je najbolje kad u životu imaš nekog s kim možeš ovako da šutiš”.

Pisao je i za druge

Kasnije ga je Hanka Paldum pozvala kod sebe jer je u njemu prepoznala talenat, te joj je napisao pesmu: “Sarajevo”. Potom ga je i Vesna Zmijanac pozvala da sarađuju, i tako su nastale pesme „Sama sam“ i „Zar bi me drugom lako dao“, a kad mu je rekla „dečače, ajde napravi nam jedan duet da bude hit! Merlin je napisao pesmu ‘Jorgovani'“. Ostalo je dobro poznata istorija.

PROČITAJTE JOŠ

I Lepa Brena u svojoj diskografiji ima pesme koje potpisuje Dino Merlin. U pitanju su hitovi „Jablane“ i „Igraj, dragi“.

Zdravko Čolić takođe može da se pohvali dvema pesmama koje je napisao Merlin, a to su „Da ti kažem šta mi je“ (1990) i „Kao moja mati“ (2006). Njih dvojica su pesmu „Kao moja mati“ zajedno izveli na Čolinom koncertu na Marakani 2007.

Ceci Ražnatović Merlin je napisao tri pesme – „Žarila sam žar“, „Zaboravi“ i „Beograd“.

„Za mene je Dino Merlin namenski uradio pesmu ‘Zaboravi’ i kad mi je odsvirao tu numeru, rekao mi je da ima jednu prelepu pesmu koja je rađena za duet. Ali pošto je tada bio rat, on tada nije mogao da peva o Beogradu, rekao mi je samo da ja imam tu emociju i poklonio mi je tu pesmu“, ispričala je Ceca jednom prilikom.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar