Prijatelji duže od četiri decenije: Momčilo Bajagić Bajaga Foto: Zoran Lončarević

Najpoznatiji narodnjački hitovi svih vremena potekli su od zakletih rokera. Naime, njihove zlatne ruke napisale su brojne tekstove za pesme koje su snimili narodni i folk pevači, a koje su se kroz komponovanje stopile uz zvuke harmonike i gitare.

PROČITAJTE JOŠ

Momčilo Bajagić Bajaga oduvek je javno govorio da ceni majstore narodnjačkog zvuka, pa je tako i došao na ideju da napiše pesmu „Da budemo noćas zajedno“ koju je snimila Vesna Zmijanac. Ta numera se i dan-danas traži na svim proslavama, te je posle Kemiševe pesme „Nevera moja“ postala Vesnina „lična karta“ za sva vremena.

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Malo ko zna da je Milić Vukašinović zaslužan za najveće hitove narodnih pevača koji su ih proslavili i doneli najviše novca. Tekst za najpoznatiju pesmu „Voljela sam voljena“ Hanke Paldum napisao je upravo on. Pored toga, numeru „Sećaš li se Sanja“ koju je izvodio pokojni Toma Zdravković takođe je uradio Milić. On je čak napisao tekstove i po istinitim životnim pričama nekih pevača, pa je tako inspirisan delom života Svetlane Cece Ražnatović napravio pesmu. Naime, on je 2001. godine, posle ubistva Željka Ražnatovića Arkana, napisao tekst i ponudio ga Ceci, ali ona je odbila zbog intervencije Marine Tucaković. Baladu, koja govori o tragičnom završetku ljubavi prodao je Jovani Tipšin.

Foto: Zoran Lončarević

Oliver Mandić komponovao je singl „Isuse“ koju je snimila Svetlana Ceca Ražantović. Iako ta pesma nije doživela veliku popularnost kao njene mnoge, ova numera je folkerki posebno draga.

Foto: Zoran Lončarević

Bora Đorđević mnogima je pomogao u karijeri uradivši i pesme, pa je jednom prilikom u intervjuu otkrio za koja sve napisao tekstove.

„Ja uživam kad pišem za narodnjake. „Vodeničareva ćerka“ za Predraga Živković Tozovca, „Preskočiću tarabu i jarak“ za Šabana Šaulića, „Stani malo kafanski sviraču“ za koju ljudi misle da je narodna pesma, a nije. To je moj tekst. Za Cecu sam napisao pesmu „Šta još možeš da mi daš“, zatim „Nek me ne zaborave devojke sa Morave“  koju peva pokojni Srećko Jovović. Napisao sam tekst za Miroslava Ilića, ali on to nikako da snimi. Dvoumi se, hoće pa neće. Možda mu nije suđeno“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.