Kornelije Bata Kovač i Spomenka Kovač Foto:Zoran Lončarević/instagram/aleksandrakovac

Čuveni sprski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je sinoć u 81. godini.

Kornelije Kovač bio je kompozitor, pijanista i aranžer. Ostavio je dubok trag na srpskoj, ali i evropskoj muzičkoj sceni.

PROČITAJTE JOŠ:

Sarađivao je sa čuvenim muzičarima i napisao je najveće hitovi koji su obeležili vreme bivše Jugoslavije, a ostali su upamćeni do danas.

Pored značajnog doprinosa muzici, Kornelije je iza sebe ostavio suprugu Snežanu, sa kojom je u braku od 2014. godine, ali i troje dece Aleksandru, Kristinu i Anju Kovač.

Aleksandra i Kristina krenule su očevim stopama, te su počele da se bave muzikom, a svojevremeno su imale i poznati bend „K2“.

Kornelije je ćerke dobio u svom prvom braku sa Spomenkom Kovač.

Spomenka je bila tekstopisac i scenarista, a preminula je 2006. godine u 54. godini života, nakon borbe sa rakom grlića materice.

Kornelije i Spomenka razveli su se nekoliko godina pre njene smrti. Kako se vrlo mlada udala za kompozitora, pre svoje dvadesete godine, te je sa njim dobila ćerke, njena karijera ostala je u senci porodičnog života i majčinstva.

Iako njeno ime nije poznato široj javnosti, tektovi pesama koje je ova žena napisala i te kako jesu.

Među brojnim numerama koje je bivša supruga Kornelija ostavila iza sebe, nalaze se vanvremenski hitovi kao što su „Ove noći jedna žena“, „Zlatni dan“ i „Ti si mi u krvi“.

Tokom godina zajedničkog života, Kornelije i Spomenka su velikim delom zajedno stvarali, a njihov rad predstavlja značajan doprinos muzici.

O njenom velikom talentu, kao i o zajedničkom radu, govorio je svojevremeno čuveni kompozitor.

„Moja supruga Spomenka, koja je nažalost umrla mlada, pisala je takve tekstove da bih se zaledio. U početku sam mislio dobar je tekst i nisam išao dalje od toga. Međutim, kada sam njoj slao jednu pa drugu kompoziciju, ona je na melodiju pisala pesme. Kada sam to pokušao s drugim tekstopiscima, nije uspevalo tako dobro. Moja bivša supruga je imala osećaj za melodijsku liniju, za dinamiku koju sam stvarao, generalno je sjajno reagovala na melodiju i harmoniju koju sam stvarao. Sve što je pisala bilo je sjajno“, ispričao je Kornelije jednom prilikom za medije.

O posvećenosti porodici i njenom talentu koji je ostao u senci majčinstva, govorila je ćerka Aleksandra Kovač.

„Mama je bila inteligentna, snažna i kreativna žena koja je živela za svoju porodicu i bila nesvesna svog ogromnog talenta. Sa devetnaest godina udala se za Kornelija, a godinu dana kasnije rodila mene. Nije završila stomatologiju koju je upisala, jer se od mog rođenja u potpunosti posvetila porodici. Sedamdesetih godina počela je da piše tekstove za različite izvođače, najviše za one za koje je tata komponovao, da bi tokom osamdesetih napisala neke od legendarnih pesama jugoslovenske pop muzike, za najveće zvezde kao što su Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Davorin Popović, Kemal Monteno, Dragan Stojnić, Bisera Veletanlić i Radmila Karaklajić. Kada sam pitala tatu kako je počela da piše, rekao mi je da je stalno nešto pisala i kada mu je jednom prilikom pokazala neki tekst, zamolio ju je da napiše i njemu za određenog izvođača. Tako je počela i nikada nije prestala, bilo da su u pitanju radio drame, u periodu kada je radila na Radio Beogradu, TV serije ili tekstovi za popularnu muziku“, ispričala je svojevremeno Aleksandra za „24sedam“, pa je dodala:

„Bila je izuzetno oštroumna i opasna kad joj se neko zameri. Crvene kose, markantnih crta lica i uvek sređena, po poslednjoj modi. Imala je stila i znala je da nosi sebe, svoju lepotu i svoje srce. Mene je zvala moje med i mleko, a podjednako je volela svu svoju decu. Borila se za nas od samog starta, sećam se da je vežbala solfeđo i diktate sa mnom, iako nije znala note. Vodila nas je na koncerte, u bioskop, na izlete i putovanja. Želela je da Kristina i ja uspemo u svojim karijerama. Volela je strasno, puno, do kraja, i bila tu za sve ljude kada im je bila potrebna. Do poslednjeg trenutka je bila dama i svi koji su je poznavali i voleli, nikada je nisu i neće zaboraviti.“

I druga ćerka, Kristina Kovač, često se priseća lepih momenta sa svojom majkom, te na društvenim mrežama deli uspomene koje pamti i brojne emotivne reči upućuju svojoj majci koju je prerano izgubila.

BONUS VIDEO: Kornelije Kovač iskreno o saradnji sa Lepom Brenom

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)