Šta nam govore trending liste na Jutjubu

Showbiz 31. maj. 202107:32
Podeli:
Jutjub, YouTube, trending lista
Foto: Shutterstock/pixinoo

Jutjub trending je kategorija koja je rezervisana samo za one najuticajnije. Jutjub provlači video klipove kroz seriju različitih algoritama, a kasnije ih prezentuje korisnicima kao konačnu listu u trending kategoriji.

Pročitajte još:

Mnogi izvođači, kako strani, tako i domaći, danas se umesto broja prodatih ploča uglavnom hvale mestom koje njihova pesma zauzima na pomenutoj listi platforme Jutjub.

Šta je to, kako funkcioniše, da li su to samo pregledi, može li se kupiti, kako ući u čuveni TRENDING?

Razjasnimo, na samom počektu – trending nije samo broj pregleda. Postoji mnogo klipova na Jujtubu koji imaju milione pregleda, ali nikada nisu ušli u trending. Veliki broj pregleda jednog videa ne znači da je video dobar.

Iza ulaska u trending, kategoriju koja pripada najuticajnijima, krije se mnogo različitih faktora.

Ova kategorija zapravo pomaže svim korisnicima Jutjuba da saznaju šta se dešava u svetu. Postoje predvidivi i nepredvedivi trendovi. Dok prva grupa može predstavljati novu pesmu najpopularnijih muzičkih izvođača ili trailer filma koji se dugo najavljuje, druga grupa su viralni video zapisi koji postanu abnormalno popularni.

Prema nekom nepisanom pravilu, trending ima sklonost da izvači na površinu video klipove sledećeg tipa:

pogodne za prikazivanje velikom broju gledalaca

one koji nisu negativni, primamljivih naziva ili senzacioni

vezane su za neku trenutno aktuelnu temu na YT ili generalno u svetu

iznenađujuće, osvežavajuće, kreativne i sadržajne

Jutjub, YouTube, trending lista
Foto: Shutterstock/PixieMe

I kao što se iz priloženog može zaključiti, trending listom uglavnom dominiraju klipovi primamljivog naslova ili numere koje objavljuju trenutno najpopularniji mlađi izvođači.

Iako se govorilo o tome da nije moguće da  dve numere objavljene sa jednog kanala zauzmu pozicije na pomenutoj listi, poslednjih meseci smo svedoci da se i to promenilo. Na primer, mlada pevačka zvezda Anastasija Ražnatović je pre nekoliko dana objavila dve numere, koje trenutno „dominiraju“ Jutjub trendingom, zauzimajući drugu i treću poziciju.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

 

 

 

Komentari

Vaš komentar