Predrag Živković Tozovac, Aca Sofronijević
Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Nova.rs

Aleksandar Aca Sofronijević, kojeg je šira publika upoznala pre desetak godina kada je postao deo "Grand" produkcije zajedno sa svojim orkestrom koji predvodi, poslednjih godina je bio blizak sa preminulom legendom narodne muzike Predragom Živkovićem Tozovcem. 

PROČITAJTE JOŠ

Pored brojnih druženja na privatnim skupovima i snimanjima emisija, Sofra je svirao na Tozovčevim koncertima u centru „Sava“. Potrešen činjenicom da ga više nema i da je jutros izgubio bitku protiv koronavirusa, harmonikaš se u razgovoru za Nova.rs prisetio druženja sa srpskim velikanom.

„Moram da kažem da mi je jako žao što se ovo desilo. Plašio sam se baš za njega. Ovo je luda godina u kojoj su mnogi umetnici izgubili život. Molio sam Boga da i on to preživi. Izgurao je, ali nije imao sreće. Mnogo mi je žao“, započeo je Sofra priči i nastavlja kako je upoznao Tozovca.

„Tozovac je mnogo uticao na moju karijeru i ceo moj život. Kao mali sam maštao da ga upoznam jednog dana i na kraju sam dočekao da mu sviram poslednja tri koncerta u Sava centru. To mi je bilo ostvarenje svih snova, da stanem pored takvog umetnika, a kasnije se ispostavilo vrhunskog čoveka i drugara. Bio nam je kao otac, deda, psiholog, drugar, kolega… Dosta vremena sam proveo s njim. On je na svim tim nekim svirkama pravio neverovatan štimung. Njegove ideje će ostati večne, kao i pesme koje će nadživeti sve nas. Upoznao sam ga u emisiji „Narod pita“ kod Saše Popovića. Rekao je za mene i moj orkestar: „Ko su ovi klinci, šta oni sviraju“. Tada se rodila ideja i terali su ga da napravi koncert. Nije želeo, ali je na kraju rekao: „E, hoću i da mi sviraju ovi klinci“, rekao je harmonikaš.

Sofronijević dodaje zanimljivu anegdotu koju će večno pamtiti.
„Postoji jedna zanimljiva anegdota koju ću pamtiti. Bili smo na slavi kod našeg druga Baneta Obradovića i tad smo svirali obradu njegove pesme „Idem putem šubara me kvari“ na naš šaljivi način. On je ustao i počeo da svira latino koji smo svirali i rekao: „Uh, što ja nisam znao ovo da sviram kad sam bio mlađi jer bih bio svetska zvezda“. Tada mi je dao podršku. Neverovatna energija i želja, žao mi je što nije sa nama, ali živeće večno“, završava Aleksandar.

Podsetimo, Aleksandar je u jednom intervjuu za Nova.rs ispričao koliko je voleo Tozovca i koliko mu je bio bitan.

„On je neverovatan lik od kog sam mnogo naučio. Zovemo ga “muzički deda”. Velika je čast pratiti takvog čoveka na brojnim koncertima. S njim sam proveo mnogo vremena u kafani, a on je tu fantastičan. On i dalje voli lepe devojke, voli da se druži, voli da uživa u lepom društvu… Njegovo životno iskustvo je četiri nečija života šta je sve prošao. Mnogo sam učio od njega jer je umeo da mi priča kako da se ponašam, šta da radim i još mnogo toga. Čak sam neke razgovore s njim i snimao jer mi je bila čast da sedim s njim i želeo sam da imam zabeleženo“, rekao je harmonikaš.

Podsetimo, Tozovac je jutros preminuo u 85. godini na VMA od posledica koronavirusa. On je više od tri nedelje ležao u KBC „Dragiša Mišović“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.