Foto: Zoran Lončarević 01. 04. 2008. Beograd Foto: Zoran Loncarevic

Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka, imala je veoma buran život.

Mica Trofrtaljka rođena je tokom Drugog svetskog rata u selu Milićevci kod Čačka, a odmalena je volela muziku.

PROČITAJTE JOŠ:

Micino detinjstvo je bilo veoma teško budući da je bez majke ostala kada je imala svega pet godina.

Njen otac se ubrzo ponovo oženio i dobio dvoje dece, koje je uglavnom Mica čuvala. Tokom odrastanja prisustvovala je mnoštvu svađa i fizičkih obračuna između oca i maćehe.

„Moj otac je kupio harmoniku mom bratu Draganu, ne sluteći kakav se dar za muziku u meni krije. Ja sam, onako samouka, veoma brzo naučila ‘Čoban tera ovčice’ i ‘Ide Tito preko Romanije’. Otac nije hteo ni da čuje da me da u muzikante. Govorio je: ‘Ne dam ćerku u mangupe’. Škola me nikada nije zanimala, samo muzika“, ispičala je ranije Mica.

Ozbiljno je počela da se bavi muzikom 1968. godine, numerom „Davorike dajke“, koja joj je promenila život.

„Ta pesma se pevala mnogo godina pre nego što sam je ja snimila na ploči, uostalom i potpisana je kao narodna. Čula sam priču da je pesma posvećena nekoj pevačici Riki, pa su joj pevali ‘Davaj Riki, daj, daj’. Ta pesma mi je promenila život, a ploča je, čula sam, prodata u 400.000 primeraka. Ljudi su prvo čekali u redu da kupe moju ploču, pa tek onda išli po hleb i namirnice“, rekla je pevačica.

Od 1968. do 1990. snimila je sedam singlova i šest albuma, a bila je prepoznatljiva po erotskim šaljivim pesmama.

„Gle ribara muka muči“, „Moja roba, moj dućan“, „Trofrtaljka“, „Čiča iz Bariča“, „Sela mala na putić“, „Dara Nijagara“, „Uteraj mi kola u garažu“, samo su neki od hitova koje je Mica Trofrtaljka otpevala.

Na prve četiri singlice potpisivana je kao Milica Mica Ostojić, a od 1972. postaje Mica Trofrtaljka zaslugom Braće Bajić.

Pesme Mice Trofrtaljke potpisuju najveći kompozitori, tekstopisci, aranžeri i šefovi ansambala: Dragan Aleksić, Dragan Aleksandrić, Braća Bajić, Mladen Nikolić, Zoran Vlajić, Novak Bojić… U početku su se neki od tih autora potpisivali pseudonimom („Dva Valjevca“, „Čaga Jeremija“, „Veselica“), a kad je Mica postala velika zvezda utrkivali su se da dokažu svoje autorstvo. Susretala se sa osudama zbog provokativnih stihova.

Foto:Pritnscreen/youtube

Snimila je duete sa grupom Twins i Rambom Amadeusom.

S Rambom Amadeusom i Borom Čorbom snimila je pesmu „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“, a s grupom Twins obradu pesme „Motori“ grupe Divlje jagode.

Pored karijere pevačice glumila je u 7 filmova, a najpoznatija je po ulogama u „Lepa sela lepo gore“, „Mi nismo Anđeli“ i „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i bila je jedna od omiljenih sporednih glumica Srđana Dragojevića.

Mica je, međutim, imala dosta problema tokom karijere. Prvo joj je otac zabranjivao da se bavi muzikom, a kasnije i suprug.

„Otac nije mogao ni da zamisli da budem pevačica, a kamoli da mi dozvoli. I sa mužem sam imala krupnih razmirica. Doživljavao je teške trenutke, jer mu je svet svašta pričao o meni. Nagovarali su ga da me otera pošto ću mu, navodno, prodati imanje, rasturiti kuću, i slično. Nikada neću zaboraviti te tri godine provedene u kafani kada su razmirice bile i najžešće. Čak me je muž zbog ogovaranja okoline i ljubomore jurio sa nožem. Pretio je da će sa njim doći u kafanu gde ja pevam i napraviti rusvaj. Rekla sam mu: ‘Ako se sa nožem pojaviš u kafani svi će da se dignu na tebe i izgubićeš glavu bez veze. Otkud će oni da znaju da si mi muž. S druge strane, mene obožavaju i ne daju da mi bilo ko nanese zlo. Zar ćeš da dozvoliš da nam deca postanu siročad’. Sve se to, ipak, lepo završilo“, rekla je jednom prilikom Mica.

Foto: Printscreen/Youtube

Nisu samo otac i ljubomorni muž bili iskušenje za Micinu karijeru. I koleginicama je smetao njen lični život. To su joj i otvoreno stavljali do znanja.

„Govorili su mi da su mi pesme kič i šund. Ja ih pitam da mi objasne šta im to znači, a oni ne znaju“, iskrena je bila ona.

Nikada nije mogla ni da pomisli da bi gostovala na televiziji, jer su govorili da su njene pesme „sramotne“. Ali tako nije mislio Josip Broz Tito.

Predsednik Jugoslavije je sedeo u prvom redu na dodeli zlatnih i srebrnih ploča u Domu sindikata, gde je Mica pevala svoje „Davorike dajke“. Tito je navodno tražio da otpeva i „Nišku banju“.

Legendarna Mica Ostojić preminula je 7. marta 2020. Sahranjena je u svojim Milićevcima kod Čačka.

BONUS VIDEO: TOP 5 pevača koje obožavamo već decenijama