Foto: E-Stock/Miloš Rafailović/Časlav Vukojičić/Vesna Lalić/Nova.rs/Zoran Lončarević

Nema osobe koja nije prisustvovala proslavama i žurkama gde se vrte popularni turbo folk hitovi, bez obzira na to da li voli ili ne ovaj muzički pravac. Neke od poznatih turbo folk pesama postoje već godinama i prenose se sa generacije na generaciju, a njihova popularnost ne opada.

Međutim, na žurkama i u jednom dinamičnom okruženju retko ko obrati pažnju na reči pesama dok se zabavlja uz poznate melodije. Ali, ako se neko mimo noćnih izlazaka suočio sa pojedinim popularnim stihovima, možda je po prvi put zapazio reči i otkrio o čemu neke hit pesme zapravo govore.

PROČITAJTE JOŠ:

Na našoj sceni, dugi niz godina u okviru narodne i folk muzike, stvorene su brojne pesme čiji sthovi mogu da iznenade, šokiraju, ali i nasmeju do suza, ako im se posveti dovoljno pažnje, te se lepo preslušaju.

Jedni bi ih opisali kao interesantne i zabavne, drugi kao besmislene, ali ono što je sigurno, pored zanimljive melodije u brojnim pesmama govori se o popularnim temama na jedan neobičan način, a tekstovi obiluju smešnim i nesvakidašnjim frazama i opisima.

Kada govorimo o domaćoj javnoj sceni, brojne numere posvećene su bliskim rodbinskim i porodičnim odnosima. U našem narodu popularno je da se „ispoštuje kum“ uz stihove pesama na brojnim veseljima i slavljima, poput svadbi i krštenja, pa su baš za ovu ulogu snimani brojni hitovi proslava. Jedan takva pesma je i „Đe si kume, ljudski maksimume“, koja se odomaćila na brojnim veseljima.
Posebno je komičan refren „Zajedno smo pregazili polja i šume, pozdravljam te kume, ljudski maksimume“, ali upravo to karikiranje stihova i kod one urbanije populacije može izazvati simpatije.

Jednu zanimljivu koja opisuje neobičnu situciju kuma i kume opevao je Lazo Magistrala. „Šušti šuma, vrišti kuma, šta napravi bušna guma“, idu stihovi pesme „Kum i kuma“.

Ljubav je bila motiv za pisanje brojnih velikih dela, pa tako i u svetu turbo folka. Pojedine pesme, dok opisuju neuzvraćene ljubavi, uspele da ipak umesto tuge izavovu smeh slušalaca.
„Imam dokaz da si bio sa mnom, imam dokaz za ljubavni čin, imam dokaz nosim ga u sebi, on se zove nerođeni sin“, otpevala je Ćana poznati hit pod nazivom „Dokaz“.
Međutim, pored ovih nadasve simpatičnih melodija i još simpatičnijih stihova, ima i onih punih nelogičnosti, ali urnebesno smešnih.

„Naša je ljubav duga kao dugotrajno mleko“, „Na moj račun pićemo, prijatelji bićemo, tugu ćemo sprečiti, jedan drugog lečiti, jer za mojim stolom, sve je pod kontrolom“, „Nemoj da plačeš na mom pragu da mi vrata ne povuku vlagu“, samo su neke od reči pesama koje se lako pevaju, a da se i ne razmišlja o tome šta reči kriju.
Izgleda da su nesrećne ljubavi iznedrile brojne zanimljive stihove.

„Suzama sam lepio tapete kad ti ode i odvede dete“, „Nećeš čak ni pasulj da mi skuvaš, a kamoli decu da mi čuvaš“, „Kuče laje, a ja mislim ti si, otiš’o si sarmu probo nisi“, „Kada s drugim vidiš me, trebat će ti EKG“, samo su neki delovi pesama o nesrećnim ljubavima.
Neki izvođači voleli su da kroz stihove prenesu domaćinsku i kućnu atmosferu, ali i da pevaju o svom selu i domaćinstvu.
„Pijem vino i rakiju vruću i ne mislim na traktor i kuću. Šta će meni venčanje i žena kad sa tuđom živim bez problema!“
„Na kući se odžak puši, na tavanu meso suši, ja sam seljak u srcu i duši.“ „Ja sam seljak veseljak, a u duši tugu skrivam, šta ću jadan kraj Morave kad ne znam da plivam!“, zanimljivi su delovi ovih pesama.
Specifične ljubavne stihove otpevala je Snežana Babić Sneki u pesmi koja već godinama razveseljava publiku.
„Caki, Caki, Cale, kupi mi sandale. Samo pazi, Cale, da ne budu male“, peva Sneki.

Snežana Babić Sneki Foto:E-Stock/Časlav Vukojčić

Pored ljubavi, ženska lepota je oduvek bila dobar motiv za stvaranje. Naša pevačica uspela je da na jedan simpatičan način opeva lepotu malih žena.
„Mala žena, mala žena, od velike slađa. Mala žena, mala žena u srce pogađa. Mala žena lepa kao slika, telo malo ljubav velika“, peva je Goca Lazarević.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Vlasnica najneobičnijih stihova bila bi ipak Mica Trofrtaljka.
„Pevaljka sam od glave do pete, sve valute oko mene lete“, „Široka mi kola, a uska garaža“, „Već tri dana hoće nana za šofera da me da, a ja volim konduktera, celo selo to zna“, neki su od njenih popularnih hitova.

Foto:Pritnscreen/youtube

Konkurenciju joj pravi popularna Vesna Vukelić Vendi.
„Teče, teče rečica, u njoj pliva ribica, tala-tala, talasić, praćnuo se šarančić“, „Uljez, uljez mi se uvuk’o u cveće, lepo, lepo mu je da izađe neće, uljez mojom dusom gospodari, tera me da radim razne stvari“, glase neki od stihova vašarske pevačice.

Vesna Vukelić Vendi Foto:Zoran Lončarević

Pored ovih zanimljivih reči, neke pesme ipak imaju i tragikomične delove.
„Jedva čekam da sa’ranim majku, pa u kuću da dovedem Rajku!“, „Umri baba, odmori u grobu, da se ženim, pa da imam sobu“…

Na kraju, koja ste god vrsta publike i koje god slavlje da je u pitanju, uvek dođe do tog momenta kada se spaja narodnjak i rok, pa kaže: „Hej, hej, konobaru, donesi mi štok, hoću da se napijem da zaigram rok“.

BONUS VIDEO: Top 5 propalih biznisa domaćih zvezda

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.