Foto: Printscreen, Ivan Dinić/Nova S, Nova.rs, EPA/CHRISTOPHE KARABA

Oni su odlučili da grad zamene selom.

Sve više naših javnih ličnosti odlučuje se da grad zameni selom i posveti se poljioprivredi.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedavno je to otkrila i glumica Ivana Mihić, koju odavno nismo videli u javnosti, a sada je pokazala da se posvetila uzgajanju voća i povrća.

„Naše neprskano povrće i voće podrška je trudu da se zdravije hranimo. Zemlja na našem placu po kvalitetu je pete kategorije što je za gajenje povrća loša startna pozicija. Ima gline, pa je teško i okopavati i pleviti. I pored tih prepreka uspevamo da odgajimo nekoliko kultura“, napisala je Ivana na Instagramu.

„Pomoć komšija i prijatelja poljoprivrednika od velikog je značaja. Tako smo, na primer, uspeli da nabavimo stajsko ovčije đubrivo, da instaliramo zalivanje ‘kap po kap’… Sećam se kad smo zasadili prvu ‘baštu’, moji roditelji i ja, osamdesetih godina, svakodnevno smo je obilazili i sedeći na klupici zagrljeni posmatrali njen razvoj. Proletos sam tako i ja, po završenoj sadnji i formiranju leja, sela na istu tu ‘klupicu sa pogledom’ a telom mi je prostrujala čudesna milina. Moja majka je odvrnula česmicu i pustila vodu kroz sistem za zalivanje. Nega upravo zasađenih života tada je počela i traje još uvek, a plodovi svakodnevno pristižu“, dodala je glumica.

Glumac Nenad Jezdić sve više vremena provodi u selu Zabrdica kod Valjeva, gde je pre skoro 15 godina zasadio voće.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poslednjih nekoliko godina posvetio je proizvodnji rakije i od toga napravio ozbiljan posao u koji, kako je proznao, planira da uključi i svoje četvoro dece kada odrastu.

Već sada mu dosta pomažu oko svega, a glumac je u više navrata isticao to koliko je važno da sela ponovo zažive i da se ljudi bave uzgajanjem i pravljenjem domaćih proizvoda.

I dramski pisac Siniša Kovačević i njegova supruga Ljiljana Blagojević iz grada su se odselili u selo Surduk.

Stan u Beogradu ostavili su ćerki Kalini, a oni tek s vremena na vreme dođu jer im, kako su oboje izjavili, život na selu i daleko od gratske vreve izuzetno prija.

„Odselili smo se u Surduk, pored Dunava, u kuću s dvorištem iz kojeg pogled puca na vinograde. Sada imam više vremena da čitam i razmišljam o sebi. Ležem ranije, a budim se prirodno. Zemun je nekada imao atmosferu malog grada, ali dobio je brzinu Beograda. Ipak, ostao mi je prva ljubav, tu sam rođena, odrasla, išla u školu, tu su mi bili prvi izlasci“, rekla je svojevremeno Ljiljana.

„Koje prednosti ima život na selu, građa je za čitav esej. Ipak, ima i mana život u ruralnoj sredini, kao što ima i prednosti život u gradu, te i nisu baš komparativne vrednosti. Ako me pitate je li nam lepo u Surduku, svakako da jeste, ali najbolja je kombinacija živeti na selu, ali ne prekidati vezu sa gradom“, istakao je Siniša.

Mlada glumica Marija Petronijević poslednjih godina u potpunosti je posvećena poljoprivredi.

Ona se vratila u svoje rodno selo Visibaba kod Požege, gde uzgaja baštu, ima plastenik, vozi traktor, gaji ovce i sve ono što život na selu podrazumeva.

Više puta do sada je govorila o tome kako je tamo pronašla svoj mir, te da se oseća lepo i korisno baveći se poljoprivredom.

Pevač Alen Islamović se za vreme pandemije koronavirusa, dok nije bilo koncerata i nastupa, posvetio uzgajanju lešnika, a sada planira da posao proširi i na bavljenje turizmom.

Belgrade Beer Fest 2021 Bir Fest
Alen Islamović, Bijelo dugme Muzički festival Belgrade Beer fest 2021, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Bez obzira na to što koncerata nema, mora se tražiti neki drugi posao. Okrenuo sam se još više poljoprivredi, svojoj plantaži lešnika i ove sezone ću se, najverovatnije, malo više baviti turizmom. Preuredio sam svoju kuću u Bihaću. Napravio sam dva velika apartmana, sredio sam dvorište, napravio sam bazen, tako da će gosti imati mir, komfor i tišinu. Kuća je u centru grada, sve mogu da obilaze i rade, što bismo rekli, s noge na nogu“, rekao je Alen za domaće medije.

I muzičar Darko Rundek pokrenuo je svoj posao nakon što se preselio u Francusku, u jedno mesto nadomak Provanse.

On tamo na jednoj farmi proizvodi svoj hleb, zimnicu i pivo.

„Ja sam sad u pokrajini Seven, brdovit kraj iznad Provanse. Ima veliki nacionalni park u blizini. Učestvujem u životu jedne kolektivne farme, koja, osim što se većinom sama prehranjuje, proizvodi hleb, zimnicu i pivo. Sve je organsko“, rekao je Rundek u intervjuu za Avaz.

BONUS VIDEO: Nenad Jezdić: Konačno sam dobio šansu da budem emotivan i ranjiv

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.