Foto: Zadruga Official/Youtube

Feministički kolektiv "Ženska solidarnost" izdao je saopštenje za javnost povodom nedavnog slučaja nasilja nad ženama u rijalitiju Zadruga, kada je osuđivani kriminalac Kristijan Golubović davio jednu od učesnica ovog šou programa, sve dok ona nije izgubila svest. Ovaj kolektiv poziva nadležne institucije da reaguju, a televiziju i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da sprovedu istragu. Većinski deo REM i dalje ćuti.

Kako u razgovoru za Nova.rs govori Judita Popović, jedna od članica Saveta REM, ona je manjina u sazivu od osam članova. Reagovanje REM naziva sporadičnim, veoma blagim i neobjektivnim.

PROČITAJTE JOŠ

„Imamo zakazanu redovnu sednicu za utorak, između ostalog teme će biti i programski sadržaji i to koliko su programski sadržaji komercijalnih televizija koje koriste nacionalnu frekvenciju usklađeni sa zakonom i koliko se zakon poštuje … i ova tema rijalitija će opet biti na dnevnom redu. Iz kojih razloga? Otprilike 30 do 40 odsto programskog sadržaja tri televizije čine rijaliti programi. Tu su Hepi i Pink, a tu je i Prva“, govori Popović za Nova.rs.

„Tu je i rijaliti programi – to je nedoupustivo i nije u saglasnosti sa njihovim elaboratima koji su predstavljali sadržinu njihovog zahteva za dobijanje nacionalne frekvencije. Nema sadržaja po pogledu dečijeg, naučnog i kulturno umetničkog programa i to su ozbiljni propusti, pogotov što rijalitiji imaju toliko negativnog uticaja na društvo i što ustvari promovišu nasilje, povređuju ljudska prava, itd.“

„To je tema koja je stalno prisutna i koja bi trebalo da ima veliki značaj kada se sledeće godine bude odlučivalo o tome ko će od sadašnjih prekršilaca zakona moći da dobije nacionalnu frekvenciju“, dodaje Popović za Nova.rs.

Kako Judita Popović dodaje, televizije koje koriste nacionalne frekvencije ozbiljno krše zakon.

„Zakon o elektronskim medijima obavezuje REM da kontroliše te programske sadržaje i obavezuje ga da reaguje i da se trudi da poštuje zakone koji se odnose na pružaoce medijskih usluga u korist javnog interesa – što znači da su te televizije u obavezi da poštuju zakone, a evidentno je da ih ne poštuju, šta više, u kontinuitetu se dešavaju ne samo propusti nego i ozbiljna kršnja zakona, a da pritom ne postoje nikakve konsekvence. Sankcije su blage i veoma sporadične i neobjektivne. To znači da su Pinku u proteklom vremenskom periodu od godinu dana izrekli jednu meru, Prvoj su izrečene dve mere, a Hepiju 3 ili 4 … to je dosta neverovatno s obzirom na količinu postupaka koji su pokrenuti i količinu postupaka koji su trebali a nisu bili pokrenuti“, objašnjava Popović.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Ona dalje objašnjava da je manjina u sednici Saveta, ali da neće prestati da se bori za javni interes.

„Trenutno je nas osam članova Saveta i nedostaje deveti – sednice su takve da svako zastupa stavove i svoje mišljenje, ne odnosi odluku pojedinac već većina, a ja sam manjina uglavnom. Svoje stavove zastupam sa jasnom argumentacijom – ovo isto govorim i njima, to je moja obaveza koju ja moram da u skladu sa zakonom sprovodim“, govori ona.

PROČITAJTE JOŠ

„Uvek glasam po svojoj savesti. Nemam nikoga kome bih polagala račune, pa u tom smislu niko ne može da manipuliše mnome ili da očekuje od mene određenu vrstu ponašanja ili mišljenja, gledam da zastupam javni interes na koji se stalno pozivam. Na kraju se uvek glasa i naravno većina je ta koja donosi odluke, ali to ne znači da manjina treba da odustane“, dodala je Popović.

REM, kaže, nije izolovan slučaj.

„U celoj državi imamo sličnu situaciju – po toj logici da ništa ne može da se uradi, i opozicija bi trebala da ćuti i da se skloni“, zaključila je ona za Nova.rs.

Podsetimo, bivši robijaš Kristijan Golubović ščepao je jednu od učesnica rijalitija za vrat, te je jednom rukom gušio, dok je drugom čupao za kosu. Obezbeđenje je stajalo mirno i sve posmatralo. Kako je zabeleženo na video snimku koji se širi društvenim mrežama, ona je u jednom trenutku pala na pod.

Na ovo je reagovao feministički kolektiv „Ženska solidarnost“, koji je izdao saopštenje za javnost.

„Mediji odražavaju društvo i njegove vrednosti, i mogu podstaknuti promene, kako pozitivne, tako i negativne. Televizije koje se odluče na ovakav sadržaj zarađuju na eksploataciji nasilja nad ženama: tretirajući učesnice na nehuman način oni, između ostalog, poručuju ženama da je to norma, da pomoći nema i da ukoliko se pobune, njihove prigovore niko neće čuti“, napisali su oni u saopštenju.

“Ovom prilikom pozivamo grupe za ženska prava u Srbiji, medije, ali i širu javnost da nam se pridruže u pozivu da se izvrši istraga o nasilnom ponašanju Kristijana Golubovića kao i da rijaliti produkcije i televizijske kuće pokrenu istragu o svojim programima na kojima se neretko pušta nasilan sadržaj. Nasilju nad žeama nema mesta na našim malim ekranima“, poručili su oni.

Oni podsećaju da ovo nije prvi put da je pomenuti rijaliti emitovao scene nasilja nad ženama, a da produkcija i televizija u ovom konkretnom slučaju nisu reagovali, niti se oglasili.

Na nasilje u rijaliti programu nedavno je reagovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je u razgovoru za N1 izjavila da je nasilje pred kamerama u rijaliti programima strašno i da pravi ogromnu štetu društvu.

„Ne dopinose stvaranju drugačije kulture, opravdanje je da svako ima izbor šta će gledati. Imamo posebno regulatorno telo, verujem da će REM preduzeti mere, to je nedopustivo“, izjavila je ona.

Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare