Ana Brnabić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Premijerka Ana Brnabić juče je branila policiju, tvrdeći da nije mogla da zna da će na utakmici ABA lige biti publike, iako su i prethodnim utakmicama, uprkos merama zabrane, prisustvovali navijači. Brnabić je ćuteći prešla i preko najave predsednika Aleksandra Vučića da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, jer je navodno neustavan, kao što ćuti i na pitanja da li će Nebojša Stefanović biti smenjen sa ministarske pozicije, prepuštajući tu odluku Srpskoj naprednoj stranci. Za navode o vezama generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića i ozloglašene navijačke grupe koju je predvodio Veljko Belivuk izjavila je da nisu dokazi, već priče “rekla - kazala”.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, koja ustavno gledano ima politički najveća ovlašćenja u Srbiji, dopušta ili olako prelazi preko evidentnih propusta državnih organa i njenih ministara. To je slučaj i sa očigledno organizovanim dolaskom publike na odlučujuću utakmicu Crvene zvezde i Budućnosti, na koju je usred epidemije došlo više od 4.000 navijača.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto policija nije reagovala, Brnabić je izjavila da policija nije mogla znati da će biti kršenja mera i da bi u suprotnom reagovali.

“Kršenje mera od strane KK Crvena zvezda, oni su već jednom bili kažnjeni i proveriću da li su kažnjeni i ovaj put, jer je jasno da su kršili mere. Meni je neizmerno žao, ali i mnogi drugi krše mere“, navela je Brnabić.

Brnabić je na ovaj način relativizovala veliki propust i KK Crvena zvezda i policije, koja je makar sa TV ekrana mogla da bude obaveštena o punoj dvorani “Aleksandar Nikolić”. Jasno je da je za prisustvo publike na odlučujućoj utakmici Zvezda dobila prećutno odobrenje “sa vrha”, a zarad “višeg interesa” omiljenog kluba.

Posledice bi mogli da vidimo ubrzo u vidu porasta broja zaraženih i to u vreme kada se približavamo ukidanju mera i okončanju epidemije, bar ako je suditi po najavama iz Kriznog štaba.

Stefanović sklonjen sa “važnije” funkcije

Premijerka još nema odgovor na pitanje da li će Nebojša Stefanović, koga za sada stranačke kolege “sumnjiče” za prisluškivanje predsednika države biti smenjen. On je nedavno sklonjen sa očito “važnije” pozicije – potpredsednika Srpske napredne stranke, a njegovu smenu zatražili su svi lokalni odbori SNS.

Veliki broj njih zatražio je i smenu Stefanovića sa svih državnih funkcija, ali za sada nema najave da bi to moglo da se dogodi.

Na pitanje da li će ministar odbrane biti smenjen, Brnabić je rekla da o tome ne želi da govori u javnosti i da će o tome odlučivati SNS.

Nebojša Stefanović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Neku špansku seriju od toga nećemo praviti“, rekla je Brnabić.

Zvaničan razlog smene Stefanovića sa partijske funkcije nije saopšten, ali su članovi SNS u javnosti govorili da je kao ministar policije u najmanju ruku bio obavešten o prisluškivanju predsednika države Aleksandra Vučića. Stefanović je i dalje ministar odbrane, koji u svom resoru ima dve obaveštajne agencije VOA i VBA, a nalazi se na čelu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, pa je jasno da na taj način i dalje kontroliše tajne službe.

Razloga za smenu Stefanovića ima mnogo, ali ni ovaj poslednji, koji je verovatno i direktan udar na predsednika Vučića, očito nije dovoljan da bi bio sklonjen sa visoke državne funkcije. O razlozima se za sada može samo nagađati.

Veze Nedića sa Veljom Nevoljom

Brnabić je kao premijerka skrenula pogled i sa veza Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade i još jednog važnog člana njenog kabineta, sa ozloglašenim Veljkom Belivukom, koji je osumnjičen za najteža krivična dela, među kojima su ubistva i otmice.

O njihovoj povezanosti govorio je i bivši potpredsednik FK Partizan Vladimir Vuletić, tvrdeći da je upravo Nedić stajao iza navijačke grupe “Janjičari”, koju je prvo predvodio ubijeni Aleksandar Stanković, a nakon njegovog ubistva Belivuk. Te navode izneo je i u emisiji “Utisak nedelje”.

“Nisam gledala Utisak nedelje tako da ja to nisam čula. Ali i da je neko drugi čuo, može da se priča kao u bilo kojoj drugoj emisiji, to nije nikakav dokaz već rekla-kazala sa nečije strane”, rekla je premijerka, a preneo Insajder.

Novak Nedic
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Veza preko navijačke grupe Janjičari međutim nije jedini. Portal Krik je pisao da je jedan od advokata iz kancelarije oca Novaka Nedića branio Belivuka za ubistvo njegovog nekadašnjeg saradnika Vlastimira Miloševića.

Nedić je navodno sa Stankovićem, Veljkom Belivukom, kao i pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom uvežbavao i gađanje na vojnom strelištu, a krivičnu prijavu protiv dvojice generala koji su im to omogućili podneo je Vojni sindikat Srbije.

Ćutanje o zakonu o istopolnim zajednicama

Brnabić se do danas nije oglasila ni o najavi predsednika države Aleksandra Vučića da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, koji je pripreman mesecima i koji je došao na korak od njegovog usvajanja na Vladi. Vučić je rekao da bi potpisivanjem tog zakona prekršio Ustav Srbije, a da je kao predsednik države dužan da ga čuva.

“Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definise kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga i zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je Vučić u intervjuu za “Blic”.

O ovoj izjavi Vučića, koji praktično o svemu odlučuje u Srbiji, predsednica Vlade, koja je i sama pripadnica LGBT populacije, nije se izjasnila. Tek će se videti da li je ova najava predsednika samo igrokaz, namenjen konzervativnim biračima SNS, ili je u pitanju tvrd stav koji bi mogao da spreči usvajanje zakona na kojem  insistiraju pripadnici gej zajednica, ali i koji je obaveza Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare