Svi kukavički spinovi Olje Zekić i REM-a

Showbiz 17. mar. 202119:59 > 20:32
Podeli:
Olivera Zekić, Utisak nedelje Foto: Ivan Dinić/Nova S
Olivera Zekić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Regulatorno telo za elektronske medije (REM), na čelu sa Oliverom Zekić, predstavnicom Saveta, nastavlja da ignoriše grubo kršenje Zakona o elektronskim medijima, i umesto konkretnih odgovora i reakcija, postavlja kontrapitanja i nudi kukavička objašnjena za činjenicu da ne rade svoj posao.

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizovao konferenciju za medije na kojoj je prikazao obezglavljena tela navodnih žrtava kriminalne mafije, u javnosti se povela oštra polemika u vezi toga da li REM treba da reaguje i sankcioniše televizije sa nacionalnim frekvencijama koje su emitovale takav sadržaj. Uprkos jasno propisanom Zakonu o elektronskim medijima, predsednica Saveta REM pokušala je da izbegne odgovor na ovo pitanje, te je isprva odbila da govori za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon ponovnog poziva redakcije i postavlja istog pitanja, Zekić je istakla da ne smatra da je u pitanju bilo uznemiravanje javnosti, suprotstavljajući se tako stavu Judite Popović, jedne od članice Saveta, ali i stavu Mare Halabrin, majkom mladića čije se ubistvo dovodi u vezu sa pomenutom kriminalnom organizacijom, a koja je bila zabrinuta da će videti obezglavljeno telo svog sina na televiziji.

“Kod emitovanja odsečenih glava nema pokretanja postupka, jer smo većinom glasova doneli odluku da nije bilo nikakvog uznemiravanja javnosti. To je bio javni interes, za razliku od gospođe Judite Popović, koja je tvrdila suprotno i bila je jedina koja je iznela takvu vrstu mišljenja”, rekla je Zekić za Nova.rs

Odsečene glave, samo su deo problematičnog sadržaja koji je emitovan na televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju

Tokom 2020. godine, UZUS, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, više puta je pokrenulo pitanje gašenja, ili ograničavanja emitovanja rijalitija, a svojevremeno je pokrenuta i peticija za njegovo ograničavanje, o čemu se takođe i pričalo u REM. Takva odluka, međutim, nikada nije donešena, a Zekić je istakla da je „na to pitanje stavljena tačka“.

„Pravilnik o rijalitiju nije uopšte bio na dnevnom redu, niti će, iz prostog razloga što je prošle godine stavljena tačka na tu priču, i nema izrade pravilnika o rijalitiju. Ja nisam bila u REM-u kada je pokrenuta priča o tom pravilniku, ali ta odluka je sada stavljena ad akta. Ne verujem da ćemo uopšte u dogledno vreme pokretati to pitanje. Tako je odlučeno”, rekla je Zekić za Nova.rs, bez daljeg objašnjenja.

Savo Manojlović, predsednik UZUS-a, za Nova.rs govori da je „nadrealno da jedna predsednica REM-a Olivera Zekić unapred zna kakav je stav svih ostalih članova REM-a povodom ukidanja rijaliti programa.“

„Prilično deluje nadrealno da jedna predsednica REM-a Olivera Zekić unapred zna kakav je stav svih ostalih članova REM-a povodom ukidanja rijaliti programa. REM je kolektivni organ, ali svaki član bi trebalo da ima sopstveno mišljenje. Moguće je sada da se to mišljenje većini članova unapred servira, a Olivera Zekić očigledno zna koje je to mišljenje. Ja bih napomenuo da je odluka REM-a kojom je bila usvojena nicijativa Slobodana Cvejića i Judite Popović u septembru 2020. godine jasno podrazumevala da će rijaliti programi biti ograničeni i da će REM ovu odluku tehnički operacionalizovati usvajanjem Pravilnika. REM je kasnije odbio da usvoji nacrt Pravilnika čime je suštinski prekršio sopstvenu odluku. Jedan član REM-a je tada promenio mišljenje i tanku većinu navukao na tanak led. Oni vickasti bi rekli da će to sigurno debelo naplatiti! Svakako ostaje veliko pitanje kako će REM naterati Željka Mitrovića da poštuje zakon, ako REM sam nije u stanju da poštuje sopstvene odluke“, rekao je on za Nova.rs.

Odlaganje je ključno u nefunkcionalnosti REM 

Na pitanje šta će uraditi povodom pretnji osuđivanog kriminalca Kristijana Golubovića koje je izrekao na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, Zekić kaže:

“Što se tiče Kristijana Golubovića, tok postupka je takav da će se o tome odlučivati nakon izveštaja službe i izjašnjenja Pinka. Na sledećoj sednici ćemo doneti odluku o tome da li ćemo i kakvu meru izreći.”

Slično je i sa slučajem prijedorskih logoraša, koji su REM-u podneli prijavu protiv televizije Hepi nakon što su ih u emisiji “Dobro jutro Srbijo“, kako ističu, vređali voditelj Milomir Marić i Predrag Antonijević, reditelj filma “Dara iz Jasenovca“, iznoseći netačne tvrdnje da su logori bili otvorenog tipa.

“Pokrenut je postupak i po prijavi prijedorskih logoraša, pa ćemo kao i u slučaju Golubovića, posle izjašnjenja Hepi televizije odlučivati da li i kakve ćemo mere preduzeti”, kaže Zekić.

REM najstrože reagovao samo jednom, i to 2015. godine

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je za sve ove godine, tokom gotovo decenije i po, najstrože reagovalo 2015. godine, ukinuvši emitovanje rijaliti programa “Parovi” na 24 sata, a od tada nijedna drastičnija mera nije sprovedena bez obzira na mnogobrojne prijave, između ostalog i Udruženja za zaštitu stanovnosti i zakonitosti.

REM je za samo četiri i po godine (od aprila 2014. do novembra 2018. godine) pokrenuo 81 prekršajni postupak protiv televizija sa nacionalnom frekvencijom pozivajući se na Zakon o elektronskim medijima, od čega čak 32 slučaja nisu okončana zbog zastarevanja predmeta, dok su samo četiri spora okončana tako što su tužene televizije kažnjene.

Za to vreme, televizije koje koriste nacionalnu frekvenciju nastavljaju da emituju brutalne sadržaje koji oštro krše Zakon o elektronskim medijima.

„Svesno se suzdržavaju od primene zakonskih mera“

Bivši profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, za naš portal je ranije prokomentarisao stanje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, ali se osvrnuo i na članove Saveta REM, objasnivši da se oni svesno suzdržavaju od primene zakonskih mera i da nereaguju sa razlogom.

“Po Zakonu o elektronskim medijima REM ima na raspolaganju precizno definisane mere, odnosno sankcije koje on može da izriče i koje su isključivo njegova nadležnost. REM ne treba nikoga da pita niti da čeka u primeni sankcija. Problem je što se članovi Saveta REM-a uzdržavaju od primene zakonskih sankcija, čime dokazuju spregu: vlast-privatni elektronski mediji-REM“, rekao je Rade Veljanovski u martu prošle godine za Nova.rs i dodao da je odgovornost zbog emitovanja problematičnog sadržaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom na celokupnoj javnosti:

“REM je ključni faktor, on treba da bude nezavisno regulatorno telo koje ima konstruktivan, progresivan i prosvetiteljski pristup u usmeravanju elektronskih medija. REM treba da bude ono što se zove četvrta vlast i zato je njegova uloga najvažnija. Ovo telo može da daje uputstva i da izriče sankcije. Odgovornost je i na samim medijima, jer iz duha naših medijskih zakona proizilazi da mediji ne mogu da se povode samo za zaradom, već moraju u prvi plan da stave javni interes i evropske standarde u medijskoj sferi. Odgovornost je i na nadležnom Ministarstvu kulture i informisanja, na obrazovnom sistemu, ali i na celokupnoj javnosti. Problem funkcionisanja Saveta REM-a postoji već duže vreme i nedavno je konačno rešen problem popunjavanja broja članova do devet koliko treba da ih bude. Ali i pre toga je Savet REM-a mogao da donosi odluke i kada ih je bilo šest, jer to je dve trećine. Izostanak nekog člana u trenutku kada treba rešavati tako ozbiljna pitanja kao što su nepodobni sadržaji u medijima, što je jedna od najvažnijih ingerencija, može se smatrati manipulacijom i odbijanjem obavljanja zakonskih funkcija, a to je pitanje odgovornosti.”

Foto: NOVA S

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar