Foto:TANJUG/ RADE PRELIC/Medija centar Beograd

Judita Popović, članica Saveta REM (Regulatorno telo za elektronske medije), kaže za Nova.rs da je užasnuta jučerašnjom konferencijom za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je tom prilikom, sinoć, objavio uznemirujuće fotografije iskasapljenih tela žrtava grupe vođe navijača Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

„Sve televizije koje su to emitovale ugrožavaju javni prostor, i inače. Ti šokantni detalji pre svega su stvar jedne istrage, to je u nadležnosti pravosuđa i ne mogu da opravdavam da se tako nešto iznosi u javnost i da televizije sa nacionalnom frekvencijom to emituju. Kada televizija koristi nacionalnu frekvenciju, to znači da je gledanost televizije rasprostranjena na teritoriji cele države i da te televizije prikazuju i suđenje. Ceo krivični postupak se pretvara u rijaliti“, govori Popović za Nova.rs. 

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam protiv toga. Protiv toga sam i da se detalji iznose već brutalizovanoj javnosti. Nasilje je postalo opšte mesto. Ludilo! Svi ti sadržaji koji se prezentuju gledaocima su totalno ludilo“, govori ona dalje.

U razgovoru za Nova.rs, Judita Popović navodi da bi ona lično pokrenula postupak, ali da sumnja da će se ostali članovi REM složiti sa njom.

„Ako mene pitate kao građanku i kao članicu REM, ja vam kažem da bih pokrenula postupak. Da li će REM to i uraditi, čisto sumnjam. Ja sam manjina među članovima REM. S obzirom na to kako se do sada glasalo i pristupilo ozbiljnim problemima, ne očekujem da bi ostali članovi Saveta podržali moju inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti. Ne mogu da prejudiciram, ali ostajem pri tome da bih ja lično sigurno reagovala kako je u nadležnosti REM. E sad, da li će REM uraditi to, veliko je pitanje“, objašnjava Popović za naš portal.

Ključno je, kaže, da je ona lično protiv ovakve vrste „rijalitija“.

„Ja sam protiv brutalnosti koja se iznosi na televizijama, protiv toga sam da se krivični postupak sprovodi kao rijaliti program. Užasnuta sam“, zaključila je ona.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Portal Nova.rs razgovarao je i sa Marom Halabrin, majkom mladića čije se ubistvo, takođe, dovodi u vezu sa pomenutom kriminalnom organizacijom. Ona je za Nova.rs rekla da je potresena i da ne razume zašto se državni vrh odlučio da prikazuje brutalne fotografije žrtava. Halabrinova ističe da porodice žrtava već dovoljno pate, te da ne vidi razlog zašto je ovako nešto moralo da se prikaže na televiziji.

“Imam strah da će snimci ili fotografije mog sina biti objavljenje na televiziji, kako nemam.. Mi, majke, pisali smo ranije REM-u da to ne rade, međutim, oni su ipak objavili. Imam strah da gledam bilo čije dete kako su mučili, a kamoli da čujem da je to moj sin. Čim čujem ime sina imam utisak da su ga mučili, jer su oni sve mučili”, kaže Halabrinova, koja je još uvek vidno potresena činjenicom da su na televiziji prikazane fotografije iskasapljenih tela.

Ona je u razgovoru za naš portal istakla da joj nije jasno zašto se Vučić odlučio na ovakav potez.

“Nikako ne treba prikazivati ovako nešto na televiziji. Ugrožavaju istragu, a i šta su postigli ovim? Čini mi se da predsednik ne može da se pohvali time kakvu državu vodi. Smatram da je ovog Belivuka stvorila država, oni su znali da ubija godinama, što znači da su dosad mogli da spasu bar nekoliko mladića.. Ne slažem se sa ovim što radi Vučić, ovo nije u redu”, rekla je majka i dodala da je porodicama već dovoljno teško.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom jučerašnjeg dana prikazao je uznemirujuće fotografije žrtava grupe Veljka Belivuka. Između ostalog, na jednoj se vidi i odrubljena glava jednom navijaču.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare