Foto:Nemanja Jovanović

Portal Nova.rs pokušao je da kontaktira Oliveru Zekić, predsednicu Saveta REM (Regularno telo za elektronske medije), povodom nedavnih pretnji i nasilničkog ponašanja Kristijana Golubovića u rijalitiju "Zadruga" koji se emituje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom. Zekić smo pozvali i povodom nedavno održane konferencije za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom koje je pokazao odrubljene glave žrtava kriminalne mafije. Predsednica Saveta REM, međutim, nije bila raspoložena da daje odgovore za Nova.rs, zbog, kako je objasnila, našeg teksta objavljenog u martu 2020. godine pod naslovom "REM umesto da sprečava nasilje na TV, oni prete novinarima".

Na pitanje da li će Savet REM reagovati na brutalno nasilje koje se gotovo svakodnevno ponavlja u rijalitiju „Zadruga“, ali i da li će reagovati na užasne fotografije odsečenih glava prikazane na konferenciji za medije predsednika Srbije, Olivera Zekić je imala kontrapitanje.

PROČITAJTE JOŠ

„Je l znate šta ste uradili REM-u i koliko ste mu štete naneli tekstom koji ste pustili kada ste tek krenuli?“, upitala je Olivera.

Na naš odgovor da smo u tekstu napisali ono što nam je tada rečeno, Zekić je rekla da ne želi da razgovora sa nama.

„Sporan“ tekst pod naslovom „REM umesto da sprečava nasilje na TV, oni prete novinarima„, objavljen je 6. marta 2020. godine na portalu Nova.rs. Olivera Zekić je tada insistirala na sastanku uživo kako bi konačno objasnila zbog čega REM već godinama unazad ne reaguje adekvatno na emitovanje scena brutalnog nasilja i pornografije na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, ali se na sastanku u dogovoreno vreme nije pojavila.

Umesto nje, tada nas je dočekala izvršna direktorka REM, Rajka Galin, u pratnji pravnog savetnika Saše Simovića i ukratko objasnila da Olivera nije mogla da se pojavi, ali da joj je, kako je rekla, objasnila detalje koji su ranije bili dogovoreni putem telefona, te da će zajedno sa njihovim pravnikom pokušati da reši „problem koji imamo”.

Već na početku razgovora, na insistiranje predstavnika REM, kao da nisu upućeni u situaciju i sadržaj koji se emituje na nekim televizijama, podsetili smo ih na sve pređašnje slučajeve nasilja i eksplicitnih scena koje se puštaju u etar često bez bilo kakve kontrole.

Na našu konstataciju da o tome postoje dokazi kako na Jutjubu, tako čak i na Pornhub-u, Galinova je pokušala da nas ubedi da treba valjda da verujemo njoj, a ne sopstvenim očima, jer je brutalne scene nasilja, kao što je prebijanje žena i ostale žestoke tuče i obračune, čiji smo svi svedoci, nazvala ublaženim nasiljem, a opštenje u kokošinjcu i direktne snošaje ispod tuša “naivno” smatra običnom seksualnošću. Kako je međutim u nekom trenutku izgleda i sama  Galin shvatila da to što nam je ispričala baš i “ne pije vodu”, našla je drugo opravdanje.

“Dragi moj Pero, ja bih volela da si ti te 2015. godine bio u REM-u, nažalost nije bio ni Saša tu (pravni savetnik REM prim. aut). Kada smo zabranili program imali smo milione mejlova građana „Ko smo mi da zabranimo program“ i potom je gledanost Hepi televizije porasla duplo, posle zabrane”, bio je argument Galin, koja je na sledeće pitanje o sadržaju koji puštaju televizije s nacionalnim frekvencijama, čak i zapretila.

„Nemoj da te bijem sada! Kakav zakon o nacionalnim frekvencijama. Nemamo mi više priču o nacionalnim frekvencijama, kakve nacionalne frekvencije… Mislim, imamo je uslovno, ali imamo digitalizaciju i otete platforme, EON je oteta platforma! Ne treba vam ništa sem interneta“, rekla je ona tada, što je i bilo objavljeno na portalu Nova.rs.

Rajka Galin Foto:Medija centar Beograd

Dužnost Olivere Zekić kao predsednice Saveta REM, s druge strane, bez obzira na lične preferencije novinara i medija, jeste da javnosti da odgovore na pitanja od javnog interesa.

Judita Popović, jedna od članica Saveta REM, ranije je za Nova.rs izrazila zabrinutnost da REM neće reagovati na brutalnosti prikazane na konferenciji za medije predsednika Srbije, ali ni na nasilje koje se emituje u rijaliti programima. 

“Ako mene pitate kao građanku i kao članicu REM, ja vam kažem da bih pokrenula postupak. Da li će REM to i uraditi, čisto sumnjam. Ja sam manjina među članovima REM. S obzirom na to kako se do sada glasalo i pristupilo ozbiljnim problemima, ne očekujem da bi ostali članovi Saveta podržali moju inicijativu za pokretanje postupka po službenoj dužnosti. Ne mogu da prejudiciram, ali ostajem pri tome da bih ja lično sigurno reagovala kako je u nadležnosti REM. E sad, da li će REM uraditi to, veliko je pitanje”, rekla je ona nedavno za Nova.rs. 

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (10)