„Oštro sam reagovao na slučajeve seksualnog uznemiravanja“

Showbiz 17. jun. 202110:27
Podeli:
Foto:Nemanja Jovanović

Glumac i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Dragan Petrović Pele jutros je, gostujući na TV Prva, pričao o slučajevima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja na ovom fakultetu.

„Nije moje da komentarišem izjavu studentskog parlamenta, to je nezavisno telo i oni imaju prava da daju svoje saopštenje onako kako misle da je ispravno“, rekao je on. „Postao sam kao neki drveni advokat FDU, ne znam koga zastupam, da li sebe, fakultet, kolege profesore, studente? To je veoma nezahvalna pozicija. Na ovom mestu bi trebalo da sedi dekan FDU profesor Miloš Pavlović. Postoji i savet FDU, pa i predstavnici studentskog parlamenta, koje isto možete da pozovete ovde“, rekao je glumac.

PROČITAJTE JOŠ

„Profesori su na fakultetu zbog studenata. S druge strane, fakultet nije obavezni deo školskog sistema. Kada je reč o zlostavljanju na FDU, mislim da govorim u ime ostalih kolega sa Katedre za glumu, kod nas niko ništa nije prijavio do sada da se dešavalo“, rekao je glumac u jutarnjem programu.

„FDU ima deset departmana, katedara, svaka katedra je za sebe i mi radimo u okviru katedre ono što je predviđeno planom i programom i to se radi na način koji se radi decenijama, s tim što svaki novi profesor i generacija zahtevaju malo drugačiji pristup. Moj pristup je da ostavljam punu slobodu studentima, ne razuzdanost i anarhija, već sloboda izraza na sceni. to je insipracija, relaksacija, koncentracija, pažnja. Nisam pobornik teorije da je u celom postupku glavna provokacija. Provokacija ne, to može da bude koristan alat, ponekad, malo. Provokacija je izazivanje. To je osetljivo polje i to je bolje ne dirati, eventualno ako čovek zna šta radi može da bude koristan alat. To su mladi ljudi, oni su svi osetljivi, tu se radi sa emocijama, to su manje grupe od 12 studenata. Ja se trudim da bude jednak broj momaka i devojaka. To je vrlo jedan osetljiv posao koji morate da radite pažljivo“, objasnio je on.

Glumac je rekao i da je pre nego je stvar došla do medija reagovao na prijave pojedinih studenata.

„Pre ovoga svega što je počelo da se pojavljuje po novinama, pre bilo kog slučaja, vrlo oštro sam reagovao na neke stvari koje su mi studenti govorili o tome šta im se dešava na časovima nekih profesora. Ne ovog profesora (prim. aut. Prokića), nekih drugih profesora koji, ne mogu da kažem da je to uznemiravanje, daleko od toga da je seksualno uznemiravanje. Reagovao sam na grubost, na neke reči koje su izgovorili, termine koje su koristili, omalovažavanje, na nešto što je ličilo na mobing. Ne možete da ne reagujete ako čujete da studente glume zovu „glupci“.  Nisam osećao potrebu da zbog toga tužim nekoga. Kolegijalno je ljudski i uljudno da kažete kolegi, da im kažete da ne rade to više. Reaguju svi ok, kažu da nema nikakvih problema – nećemo to više – i tu se sve završi“, rekao je on.

Podsetimo, Andrea Pjević, studentkinja prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na svom profilu na Fejsbuku objavila je saopštenje Studentskog parlamenta ovog fakulteta, a povodom tužbi za seksualno uznemiravanje koje su studentkinje podnele protiv Nenada Prokića, redovnog profesora na FDU. Juče je Fakultet dramskih umetnosti (FDU) uputio javno izvinjenje svim bivšim studentkinjama koje su bile žrtve seksualnog uznemiravanja, a na čije prijave u ovom trenutku nije moglo adekvatno da se reaguje zbog zakonskih ograničenja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar