Nenad Prokić
Nenad Prokić Foto: Medija centar Beograd

Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, navodi se u njihovom saopštenju.

„Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se u ovom saopšenju.

Navodi se da je Nenad Prokić putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera.

Dalje se navodi da je tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić u pismenom obraćanju Komisiji pretio da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve.

SAOPŠTENJE STUDENTIMA o slučaju seksualnog uznemiravanjaStudentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko…

Posted by Andrea Pjevic on Tuesday, June 15, 2021

 

„Smatramo da je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo“, ističe se u saopštenju.

Oni su dodali da su razočarani što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu.

„Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja – rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu“, istakli su oni.

Prokić je već jednom dovođen u vezu sa seksualnim uznemiravanjem, što on u izjavi za Nova.rs demantovao.

„Preuzeo sam jednu službeno zavedenu prijavu od bivše studentkinje za slanje neprimerenih fotografija. Na jednoj je moje lice na plaži, dakle samo glava, a na drugoj sam na ligenštulu u kupaćim gaćama do kolena, na plaži i okružen ljudima. Te slike su greškom poslane“, rekao je tada Prokić za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare