Nezaboravne numere sa Evrovizije koje pevamo i dan danas

Showbiz 15. maj. 202008:30 > 09:03
Podeli:
Foto: EPA/ILVY NJIOKIKTJIEN

Dok sat polako otkuzava i približava se trenutak u kome ćemo odgledati ovogodišnji revijalni segment Evrovizije, uspostavljen zbog nemogućnosti takmičenja usred pandemije koronavirusa, postavlja se pitanje - koji su to najveći evrovizijski hitovi koji su kako na radio stanicama, tako i u našim glavama i dan danas?

O toj temi se vrlo lako može debatovati i ne postoji objektivan način na koji bi određeni hitovi isplivali na prvo mesto, ali, u nastavku teksta nalazi se hronološka lista pesama za koje mi smatramo da jesu obeležili najveće muzičko takmičenje na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Domenico Modugno: „Nel Blu Dipinto Di Blu“ (Italija, teće mesto, 1958)

„Nel Blu Dipinto Di Blu“ je jedina pesma koja nije pobedila, a koja se nalazi na ovoj listi. Iako je zauzela treće mesto, postala je jedna od najvećih evrovizijskih pesama svih vremena.  Moguće je da vam je numera poznata pod nazivom „Volare“, ili da ste čuli neku od njenih obrada koje su snimili legende poput Dejvida Bovija i Luisa Armstronga.

Lulu: „Boom Bang-A-Bang“ (Ujedinjeno Kraljevstvo, prvo mesto, 1969)

Zbog nedevoljno dobrog sistema glasanja, Evrovizija 1969. godine nije imala jednog pobednika, već četvoro. Ujedino Kraljevstvo našlo se na prvom mestu zajedno sa Francuskom, Holandijom i Španijom. Međutim, od svih pesama te godine, ova je postala najveći hit.

Pesma je pravi primer popa šezdesetih godina. Odmah po objavljivanju dospela je na drugo mesto zvanične muzičke lestvice u Engleskoj, a bila je i masovni hit širom Evrope.

ABBA: „Waterloo“ (Švedska, prvo mesto, 1974)

Kako uopšte možemo pričati o Evroviziji bez da u istoj rečenici ne pomenemo i kultnu grupu ABBA? Pored toga što su postali sinonim za najveće muzičko takmičenje na svetu, njihova pesma „Waterloo“ postala je jedan od najvećih muzičkih hitova svih vremena.

Lordi: „Hard Rock Hallelujah“ (Finska, prvo mesto, 2006)

Neki navode da je grupa Lordi najkontroverznija grupa koja se ikada pojavila na Evroviziji. Međutim, njihova pesma „Hard Rock Hallelujah“ upisala se u istoriju Evrovizije kao jedina rok pesma na takmičenju koje preferira pop muziku. Oni su takođe obezbedili Finskoj i prvu pobedu na Evroviziji, nakon 45 godina od trenutka kada su prethodni put uzeli tu titulu.

Lena: „Satellite“ (Nemačka, prvo mesto, 2010)

Lena je imala samo osamnaest godina kada je „oduvala“ ostale učesnike na Evroviziji. Pored konkurencije u kojoj su se nalazile dens pesme i balade, Lenina pesma „Satellite“ je bila pravo pop – čil osveženje.

Loreen: „Euphoria“ (Švedska, prvo mesto, 2012)

Pored toga što je pobedila na Evroviziji, Lorin je sa pesmom „Euphoria“ zaradila brdo para i popela se na mesto broj jedan muzičkih lestvica u sedamnaest država širom sveta. Pritom, ovaj dens hit je postao i pesma sa najviše „skidanja“, odnosno „downloada“ u istoriji ovog takmičenja.

Conchita Wurst: „Rise Like A Phoenix“ (Austrija, prvo mesto, 2014)

Pored toga što je transrodna pevačica Končita privukla pažnju svojim neobičnim izgledom, njena moćna pop balada uzdrmala je ne samo Evropu i fanove Evrovizije, već i ceo svet. Nakon njene pobede, Evrovizija je i nezvanično proglašena pogodnom platformom za pripadnike LGBT populacije, a sama Končita je postala velika pop ikona i lice obožavano od strane manjina širom sveta.

Jamala: „1944“ (Ukrajina, prvo mesto, 2016)

Dovodeći politiku na scenu Evrovizije, Džamala je svojim intrigantnim performansom osvojila prvo mesto na takmičenju 2016. godine. Pesma govori o ratu u Ukrajini koji se dogodio 1944. godine, a poslužila je i kao prava „umetnička osveta“ Rusiji, u globalnom momentu u kome se ove dve zemlje trenutno nalaze.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.