Foto:Screenshot/Zyezde granda

Vanja Knežević je trenutno najaktuelnija zvezda Granda, ali spletom neprijatnih okolnosti. Naime, njena diskvalifikacija iz najpopularnijeg muzičkog takmičenja na ovim prostorima dovela je do toga da se ozbiljno naruše bliski prijateljski odnosi Jelene Karleuše i Marije Šerifović, koje su članice žirija.

PROČITAJTE JOŠ

Vanja Knežević je osamnaestogodišnja takmičarka zvezda Granda iz Banjaluke. Ipak, ovo nije prvo muzičko takmičenje u kome je ona učestvovala. Vanja je pobednica treće sezone muzičkog takmičenja „Neki novi klinci“, koje je takođe u produkciji „Granda“.

Kako stoji na portalu Grand online, Vanja Knežević je učenica dveju srednjih škola – medicinske i muzičke.

U slobodno vreme voli da gleda filmove, sluša muziku i šeta. Za sebe kaže da je duhovita, iskrena i samokritična osoba, a muzički uzori su joj Marija Šerifović i Toše Proeski.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VANJA KNEŽEVIĆ (@knezevicvanja)

Kako je počeo sukob Grand produkcije i Vanje Knežević

Vanja je nastupila u drugom krugu „Zvezda Granda“ i plasirala se u sledeći krug takmičenja. Međutim, ono što ju je omelo na tom putu je negativan komentar koji je dobila od strane Jelene Karleuše u kom je između ostalog iznela mišljenje da se Vanja „obukla kao tetka“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VANJA KNEŽEVIĆ (@knezevicvanja)

“Mnogo si umislila da si vrhunski pevač, a nisi. Druga pesma – dikcija je nula. To se tako ne peva. Prva pesma je bila bez emocije koju treba da imaš. Silovanje, preterivanje, ubacivanje preteranih ukrasa i nekih dodataka koje su napravile usiljenu atmosferu”, rekla je Karleuša, a potom se osvrnula i na njen fizički izgled, te je upozorila da njen glas ubuduće neće imati ukoliko je bude prekidala ili negativno komentarisala žiri Zvezda Granda.

“Izgledaš kao tetka sa 18 godina. Sve je pogrešno bilo, ali čula sam da imaš potencijal. Još jednom – budeš li me prekinula i budem li na tvojim ustima pročitala nekulturno komentarisanje žirija i umišljenost da si bogom dana pevačica, od mene više glas dobiti nećeš, a neće te zaštiti ni tvoj mentor Marija”, rekla joj je Jelena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VANJA KNEŽEVIĆ (@knezevicvanja)

Nakon Karleušinih komentara, usledili su komentari ljudi na društvenim mrežama, a neke uvredljive sadržaje pomenuta takmičarka je podelila na svom profilu.

“Koliko je ova Karleuša odvratna i primitivna kada na ovaj način komentariše”, napisala je jedna korisnica.

“Kakva si ti bila kao zombi pre 10 godina, retardu. Fuj! Jelena je u menopauzi, baba, pa hoće da bude poput tebe”, stoji među komentarima koje je Vanja Knežević podelila na svom Instagramu.

Vanjin postupak osudio je i Karleušin PR, Zoran Birtašević, koji je morao da reaguje i obrati se produkciji “Zvezda Granda”.

“Dragi kandidati ‘Zvezda Granda’, nemojte da dozvolite sebi da radite ovo. Ova devojka, Vanja Knežević, mora da bude diskvalifikovana”, istakao je on, pa podelio još jednu objavu gde se takmičarka zahvaljuje ljudima koji vređaju JK.

PROČITAJTE JOŠ

Usledile su burne reakcije na društvenim mrežama, ali i reakcija „Grand“ produkcije, koja se oglasila saopštenjem.

“Emisija “Zvezde Granda” je takmičenje sa kredibilitetom i besprekornom reputacijom punih 17 godina, koliko i traje. Shodno tome, nećemo tolerisati nikakve neosnovane i nestiinite napade na Grand produkciju, članove našeg žirija, te dovođenje javnosti u zabludu. Pravilo kog se striktno drže svi članovi “Grand” produkcije i oni koji pretenduju da to postanu, jeste između ostalog i to, da društvene mreže ne smeju da se koriste u svrhu podstrekivanja govora mržnje, nasilja i nedolicnih komentara koji na bilo koji način ugrožavaju život članova naše produkcije, našeg žirija i njihovih porodica. Napominjemo da će i u budućnosti svaki kandidat biti automatski diskvalifikovan, ko zarad ličnog nezdovoljstva, opcije “share”, “repost” i “retweet”, koristi u svrhu podržavanja i potstrekivanja bilo koje vrste nasilja, a koji za cilj imaju da ugroze bezbednost našeg žirija. Svaki vid verbalne komunikacije dozvoljen je u samom takmičenju i emisiji, koja služi da se kandidati pokažu u najboljem svetlu, a mentori svojim kredibilitetom i uticajem ukazu na njihov kvalitet odnosno izbore se za prolazak u naredni krug. Odluku o diskvalifikaciji kandidatkinje Vanje Knezević doneli smo nakon što je utvrđeno da se oglušila o sve gore navedeno, te na svojim socijalnim mrežama šerovala sadržaj, koji poziva i na nasilje. Napominjemo da smo ovu odluku doneli sa žaljenjem, jer smo sigurno da bi u nerednim krugovima kandidatkinja Knezević pokazala još bolje rezultate”, navedeno je u saopštenju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VANJA KNEŽEVIĆ (@knezevicvanja)

„Odluku o diskvalifikaciji kandidatkinje Vanje Knežević doneli smo nakon što je utvrđeno da se oglušila o sve gore navedeno, te na svojim socijalnim mrežama šerovala sadržaj, koji poziva i na nasilje. Napominjemo da smo ovu odluku doneli sa žaljenjem, jer smo sigurno da bi u nerednim krugovima kandidatkinja Knezević pokazala još bolje rezultate“, stoji u saopštenju „Grand“ produkcije povodom diskvalifkacije takmičarke Vanje Knežević, kojoj je mentor bila Marija Šerifović.

Potom je i Vanjina mentorka Marija Šerifović odlučila da ispriča šta ima.

“Došao je trenutak da se oglasim i ja kao mentor Vanje Knežević, pokušaću da budem što kraća. Za čitavu situaciju sam saznala u avionu. Smatram apsolutno sumanutim i nenormalnim da kandidat koji je u takmičenju šeruje sadržaj koji je uvredljiv po bilo koga, a ima veze sa “Grand” produkcijom, pogotovo sa žirijem. Razlog je prost – dakle, tek je četvrti krug, peti, tek treba da se takmičiš, da pevaš. Istovremeno mi je jasno da se radi o nekome ko ima 18 godina, pa je možda trebalo skrenuti pažnju Vanji na neki malo prijatniji način. Istovremeno, Vanja je poželela da uputi izvinjenje, ali je bila blokirana. Do toga nije došlo”, započela je priču Marija i nastavila:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Serifovic (@serifovic)

“Dok je trajala čitava drama, prvog dana, zahtevalo se da moja kandidatkinja bude diskvalifikovana, i od mene je to direktno traženo, ja sam rekla da nemam ta ovlašćenja, drugo da smatram da nisam dželat i da ne mogu nikome da odrubljujem glavu i da ga izbacujem iz takmičenja, bez obzira što sam jednog mog kandidata diskvalifikovala, jer je kolegi iz tima uradio nešto ružno. Na kraju je produkcija donela odluku kakvu je donela, ja imam da kažem samo jednu stvar: “Meni se čini da su svi preteral”. Smatram da Vanja nije trebalo da podeli sporan sadržaj, jer im se na početku svake emisije kaže: “Deco, vodite računa šta kačite, nemojte da se prepucavate sa žirijem dok ste u takmičenju”. Mislim da produkciji nije bila potrebna ova diskvalifikacija, i sada kad mi se čini da ne postoji način da se ovo ispravi, moram da kažem da mi je žao, jer se napravio veliki problem bez nekog velikog razloga. Sve je moglo da se reši daleko lepše, lakše, ugodnije, a ne da se izjavljuju grube i teške reči. Sigurna sam da svi članovi ovog spora imaju makar jedan procenat želje i ideje i razmišljanja i da je sve ovo moglo malo drugačije, da je moglo da se poravna. Ne pokušavam da budem korektna. Kako da budem korektna kada je neko izbacio mog kandidata, sa druge strane kako da ne kažem da je to bilo pogrešno? Da li će neko da se ljuti? Ne znam da li će da se ljuti. Ovo je moja potreba da javno podelim svoje mišljenje i svoje razmišljanje. Meni je užasno žao što je bilo ko od kolega iz žirija došao u situaciju da se oseća loše, istovremeno mi je beskrajno žao, ne samo Vanje Knežević, već svih ostalih kandidata koji su, a ja jako dobro znam, šta se između njih priča i govori. Žao mi je. Postojali su mikropokušaji između mene i produkcije da se ova stvar reši, međutim neke stvari su bile isključive. Ja bih verovatno drugačije, ja bih sačekala kandidata i rekla “Sad ću da te rešetam u takmičenju, da vidim koliko možeš da izdržiš”. Mislim da ovo nije nikome nije trebalo, to je moj poluzbunjeni stav. Mi nastavljamo da radimo, Vanji želim svu sreću”, zaključila je Šerifović.

Marijina video objava razljutila je Jelenu Karleušu, koja ju je otpratila s Instagrama, a potom najavila krivičnu prijavu protiv mlade zvezde Granda, ali je imala šta da kaže i povodom Marije Šerifović.

Foto: Instagram/karleusastar

“Povodom izjava Marije Šerifović: Da je neko pozvao na njeno razbijanje glave i linč njene porodice, prva bih reagovala i podržala diskvalifikaciju takvog takmičara. Nažalost, Marija to nije učinila i svojim izjavama dodatno je opravdala užas koji ja i moja porodica preživljavamo bez ikakvog razloga”, napisala je Karleuša, te dodala:

Foto: Instagram/karleusastar

“Dodaću, Marija, koja je koristila mnogo gore reči od ‘obukla si se kao tetka’ prema kandidatima, nije to objasnila i zaštitila mene kao člana žirija. Ona odlično zna da komentarisanje nečijeg pevanja, oblačenja i scenskog nastupa nikako ne može da bude ‘psihičko zlostavljanje’, već deo našeg posla kao žirija. Svako ko ima psihološke smetnje i konstruktivnu kritiku doživljava kao torturu, ne treba da se bavi šoubiznisom, što je Mariji vrlo jasno.”

Karleuša je na kraju dodala da je tužna i razočarana zbog čitave situacije:

“Tužna sam i razočarana što ovo doživljavam, ali uz pomoć miliona fanova, dragih kolega i Grand produkcije, koja je jasno osudila celu ovu farsu, biću još jača.”

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.