Kako se EXIT upisao u istoriju u doba pandemije koronavirusa

Showbiz 13. jul. 202119:05
Podeli:
Novi Sad 12.07.2021. Sheck Wes, muzički festival Exit, Egzit,
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Prema pisanju Bilboarda, najuticajnijeg muzičkog magazina na svetu, ovogodišnji EXIT festival upisao se u istoriju kao prvi veliki, evropski festival održan nakon pandemije koronavirusa. Sa više od tri stotine izvođača i nekoliko desetina hiljada posetilaca, petrovaradinska tvrđava ove godine punila je novinske stupce širom sveta. O EXITu je pisao i čuveni Bilboard, i to odmah nakon prve večeri festivala, navodeći da je predviđeno da će festival ugositit više od četrdeset hiljada ljudi po danu, što se i dogodilo.

„Nakon nekoliko pokušava velikih evropskih festivala da se održe na leto 2021. godine, u čemu nisu uspeli, EXIT prednjači kao jedan od najvećih evropskih festivala koji je sebe upisao u istoriju“, naveo je Bilboard.

PROČITAJTE JOŠ

Organizatori festivala zahtevali su od posetilaca da imaju dokaz o vakcinaciji protiv Kovida 19, PCR ili antigentski test, koji je bio dostupan na samoj tvrđavi, ili dokaz o preležanom koronavirusu i posedovanju antitela, što je učinilo EXIT prilično sigurnim u ovim specifičnim okolnostima.

Na samom festivalu bilo je posetilaca iz više od sedamdeset zemalja. Jedan od posetilaca, koji je došao iz Francuske, rekao je u neformalnom razgovoru za novine Nova da je ovo prvi veliki festival kojem prisustvuje.

„Ima puno Srba u Francuskoj sa kojima se družim. Diplomirao sam pre dva dana i odlučio da dođem na EXIT. Ne postoji bolji način da započnem letnju pauzu neko da se iživim na ovom festivalu. Fenomenalno je. Energija je ludilo“, rekao je on.

Festivalski lajn ap nije razočarao. Više od tri stotine umetnika iz celog sveta nastupilo je na ovogidšnjem EXITu. Među njima su bile i planetarno popularne zvezde poput Dejvida Gete, koji je zatvorio festival svojim spektakularnim nastupom finalne večeri na mejn stejdžu. Pre njega su nastupali i DJ Snejk, Tajga, Meduza, transrodna DJ Hani Dijon, poznata i po saradnji sa Lejdi Gagom, ali i Solomon, Pol Kalkbrener i Artbat.

Exit festival Egzit
Exit festival Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Mesta je bilo i za domaće i regionalne izvođače, te je publika imala prilike da uživa i u nastupima Bojane Vunturišević, Senidah, Zoi, Sajsi MC, Foxa, rok grupu Van Gog, itd.

Bilboard je u svom izveštaju naveo i da se EXIT održao samo nedelju dana nakon što je otkazan Tomorrowland, veliki belgijski festival isprva planiran za avgust ove godine.

Postoji i nada da će se, kako navodi Bilboard, uskoro otvoriti i klubovi na Ibici, s obzirom na to da je vlada Velike Britanije dozvolila tamošnjim građanima da neometano putuju na ostrvo, uz negativan PCR test ili dokaz o vakciniaciji. EXIT festival, međutim, ostaje prvi tračak nade da se svet polako vraća u normalu.

Darko Rundek, koncet, nastup, muzički festival Exit, Egzit
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar